Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vatten om läckan på Sannäs huvudvattenledning: Det tyder på att den inte är i så gott skick längre

Från 2021
Människa fyller vattenglas under kranen
Bildtext För tillfället smakar dricksvattnet i Borgå annorlunda än normalt på grund av att det har en högre järnhalt. (Arkivbild.)
Bild: Mostphotos

Under lördagen sprang Sannäs huvudvattenledning läck för andra gången på ett halvår.

Mats Blomberg, biträdande direktör för Borgå vatten, säger att läckan troligen berodde på ett uttag som gjordes på vattenledningen för 20 år sedan där man använde sig av en numera föråldrad teknik.

– Materialet som ledningen är byggd av är ganska skört och den börjar ha 40 år på nacken så det är klart att om det finns något ställe som är utsatt för extra belastning så kan det hända att åldern börjar ta ut sin rätt.

skylt där det står borgå vatten på deras hus på mästarevägen
Bildtext På lördagen sprang Sannäs huvudvattenledning läck. (Arkivbild.)
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Blomberg säger att det är svårt att avgöra i exakt hurdant skick ledningen är, men att man trots det kanske kan dra någon slutsats baserat på den senaste tidens läckor.

– Nog är det mer läckor än det borde vara på den och det tyder på att den inte är i så gott skick längre.

Kommer ni att åtgärda det här på något sätt?

– Vi måste börja planera förnyandet av ledningen och försöka prioritera det lite högre. Men det är ett väldigt dyrt projekt då det är frågan om en så stor och lång ledning.

Vattenledningen kan tas i användning tidigast på torsdag

Trots att läckan reparerades redan samma kväll kommer det ännu att ta många dagar innan man kan ta den i användning igen.

– Efter en så här stor läcka måste man desinficera och spola röret och så måste man ta vattenprover med ett dygns mellanrum för att kolla att de är rena.

Blomberg tror att Borgå vatten i bästa fall kan ta i bruk ledningen under torsdagen men poängterar att det så klart beror på vad vattenproverna visar.

Med andra ord kommer vattnet att smaka lite annorlunda också de kommande dagarna på grund av att det för tillfället tas från Borgbackens reservvattentag där järnhalten är högre.

Diskussion om artikeln