Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den livliga stugförsäljningen fortsätter i år – mäklare i Österbotten: “Kan du inte sköta stugan, sälj den och låt någon annan älska den”

Från 2021
En sommarstuga vid vattnet.
Bildtext Coronapandemin fortsätter och folk vill vistas på något annat ställe än de fyra väggarna där hemma. Därför kommer sommastugorna vara populära även i år, tror mäklare.
Bild: Alamy / All Over Press

Det är sportlov i Österbotten och solen skiner. När vi ser snön smälta och gräset dyka upp, så börjar tankarna vandra till somriga stränder, trädgårdar och uteliv vid sommarstugan. Det säger fastighetsförmedlare i Österbotten som förbereder sig på en livlig säsong, även i år.

– Jag har alltid tyckt om våren för då börjar allt på nytt; naturen blommar upp och allt börjar växa. Nu bara väntar jag på att det ska börja finnas material att sälja och många som vill köpa sin egen sommarstuga, säger fastighetsförmedlaren Tina Mangs-Svens i Kristinestad.

Jan Riska, viceordförande för Österbottens fastighetsförmedlare ser också fram emot en livlig säsong i år.

– Fjolåret var väldigt livligt. Försäljningen av sommarstugor ökade med 40 procent jämfört med året innan. Även nationellt ökade det. Jag tror faktiskt att trenden kommer att hålla i sig, säger Riska.

en man i svart kostym, flint och mustash
Bildtext Det är i mars och april som försäljningssäsongen börjar, säger Jan Riska i Jakobstad. Säsongen är däremot hetast i maj och juni.
Bild: Jan Riska
en kvinna i kort blont lockigt hår och svarta glasögon ler med tänderna fram
Bildtext Försäljningen gick snabbt förra året, så det gäller att vara ute i god tid som köpare i år, säger Paula Hirvonen vid Aktia.
Bild: Aktia

Förra året såldes rekordmånga sommarstugor

Lantmäteriverket kallade förra årets siffror för ett mirakel. 9,5 procent fler stugor såldes 2020 än 2019.

Vi såg också nya trender i fastighetsköpen. Alla typer av sommarstugor gick åt, även de som normalt varit svårsålda.

Det här innebär däremot att det finns en risk att efterfrågan på sommarstugor kan bli större än utbudet i år.

Fastighetsförmedlarna hoppas att människor som funderat att sälja sin sommarstuga har sett den goda handeln förra året och vågar sälja den i år.

En röd sommarstuga omgiven av skog och grönska.
Bildtext Alla typer av sommarstugor lockar. Både de med strand och de på landet, både de med båtväg och bilväg, med bekvämligheter och utan bekvämligheter. Vi har alla olika behov, säger Tina Mangs-Svens.
Bild: Alamy / All Over Press

Men det finns ofta mycket känslor bakom ett försäljningsbeslut, säger Paula Hirvonen, fastighetsförmedlare och försäljningsdirektör vid Aktia.

Vad kan man säga då till dem som har en sommarstuga som de inte kan ta hand om, men har svårt att sälja?

– Man kan påpeka att det ju är roligt om inte villan ramlar ner av sig själv, utan att någon börjar vara där och ta hand om den och älska den, säger Paula Hirvonen.

– Finns det inga nära släktingar som vill ha villan så kanske någon annan kan njuta av den istället?

Det finns jättemånga villor som står oanvända i våra trakter

Paula Hirvonen, fastighetsförmedlare vid Aktia

Sommarstugorna lockar då vi inte kan resa någonstans

Coronapandemin gjorde att vi plötsligt inte kunde resa utomlands. Då blev lockelsen att åtminstone kunna åka till en sommarstuga extra stor ifjol.

Nu, efter ett helt år med corona, börjar folk vara ännu mer trötta på att bara sitta där hemma säger Jan Riska.

– Vi kan inte resa någonstans, men vi vill ändå ha ett andningshål, något annat än de fyra väggarna där hemma.

Morgondimma i Medelby, Houtskär
Bildtext Idag vill folk gärna också bo längre perioder på sin sommarstuga och kanske till och med över vintern, säger Jan Riska. Många distansarbetar också gärna från sin sommarstuga om det är möjligt.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Folk vill ha ett andningshål så de inte måste tänka på coronan hela tiden

Jan Riska, fastighetsförmedlare i Jakobstad

Tina Mangs-Svens och Paula Hirvonen tänker i samma banor.

– Även om coronan skulle ta slut så tror jag många av oss inte skulle våga resa ännu, även om vi skulle få lov. Hellre vill vi då kanske använda vår fina natur som vi har. Finland är ju ett fint land också, säger Hirvonen, som inte tror de som köpt sommarstugor just nu kommer att sälja dem i första taget.

Mangs-Svens påpekar att speciellt de billigare stugorna mellan 50 000 och 100 000 euro gick bra åt förra året, just till följd av pandemin.

– De små stugorna som man kunde tillbringa sin fritid i, tog helt slut. Människorna behövde inte ha någon lyxstuga, utan bara ett ställe att åka till och göra något annat än det man gör där hemma, säger hon.

en kvinna i kort hår befinner sig utomhus
Bildtext Det var länge som priserna gick ner på sommarstugorna. Så håller fjolårets nivå är det bra, säger Tina Mangs-Svens. Men ökar efterfrågan mycket så stiger också priserna, säger hon.
Bild: Asunto Björndahl.

Kontakta banken i tid för lån till köpet

Vad rekommenderar då förmedlarna att vi som köpare och säljare ska tänka på just nu?

– Är man intresserad av att köpa en stuga så kan man ringa till en förmedlare och anmäla intresset. Då kan vi till och med ingå ett avtal om att vi söker efter den sommarstuga som du vill ha, säger Mangs-Svens.

Men när väl handeln är som livligast, då gäller det också att ha lånet i skick, säger Paula Hirvonen.

– Jag rekommenderar att man i god tid tar kontakt med banken och ber om lånebeslut om man inte har egna pengar. För när de fina objekten dyker upp så går de snabbt, till och med inom några dagar. Då hinner man inte diskutera med finansiären.

Som säljare behöver man inte fundera mera än att man tar kontakt med förmedlarna som hjälper en vidare.

– Vi börjar med att åka till stugan och tittar och ger vårt förslag. Kanske vi påpekar om något borde repareras eller tas bort. Det viktigaste är att isen ska vara borta så vi ser hur vattenområdet är, säger Hirvonen.

Byggnaderna går alltid att ändra, bygga till eller bygga nytt, så stället avgör ganska mycket samt tomtens storlek och väderstrecket

Paula Hirvonen, fastighetsförmedlare vid Aktia

Förmedlarna är förväntansfulla inför säsongen

Trots risken att efterfrågan blir större än utbudet i år så är alla förmedlare vi talat med förväntansfulla inför säsongen.

För hur coronasituationen än ser ut i sommar, så tror de folk gärna åker ut till en sommarstuga för att koppla av och glömma coronapandemin för en stund.

– Vi måste ju leva och ha det bra, eller försöka åtminstone. Därför vill väl människor skaffa sig sin egen lilla stuga, med en egen liten trädgård, säger Tina Mangs-Svens.

Diskussion om artikeln