Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy dömdes till fängelse för korruption

Från 2021
Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy lämnar domstolen i Paris
Bildtext Nicolas Sarkozy uppger att domarna utsatt honom för en häxjakt.
Bild: All Over Press

Frankrikes ex-president Nicolas Sarkozy har dömts till fängelse för korruptionsbrott. En domstol konstaterade i dag på måndag att Sarkozy försökt muta en domare och missbruka sitt inflytande.

Straffet blir tre års fängelse varav två år avtjänas som villkorligt straff. Sarkozy har möjligt att ansöka om att avtjäna straffet i husarrest med elektronisk fotboja.

Enligt domen försökte Sarkozy muta en domare att illegalt överlämna information om en process där presidenten själv var inblandad. Mutförsöket inträffade 2014.

Två andra personer dömdes för samma brott som Sarkozy.

Sarkozy förnekar brott

Sarkozy, som var Frankrikes president 2007 till 2012, förnekar brott och uppger sig vara offer för en häxjakt. Han har tio dagar på sig att överklaga domen.

Enligt åtalet hade Sarkozy erbjudit domaren Gilbert Azibert ett välavlönat jobb i Monaco i utbyte mot hemligstämplad information om den så kallade Bettencourt-utredningen.

Utredningen i fråga handlade om misstankar att Sarkozy mottagit olagliga bidrag av L’Oreal-arvtagerskan Liliane Bettencourt för sin valkampanj 2007.

Mutbrottet uppdagades enligt åklagaren i samband med att Sarkozys telefoner avlyssnades i en annan korruptionsutredning.

Sarkozy och 13 andra personer ska senare i mars svara på åtal för illegal valfinansiering inför valet 2012.

Källor: AFP, Reuters, AP

Diskussion om artikeln