Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen tar timeout i fråga om att tillämpa beredskapslagens paragrafer

Från 2021
Uppdaterad 01.03.2021 21:29.
Sanna Marin på presskonferensen framför podiet i svart klänning och utsläppt hår.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin meddelar på Twitter att beredskapslagens paragrafer 106 och 107 överhuvudtaget inte kommer att tillämpas innan det finns klarhet om förutsättningarna för att göra det. Frågan kommer att utredas juridiskt än en gång, skriver Marin.

I eftermiddags konstaterade regeringen att undantagsförhållanden råder i Finland, på samma sätt som under våren 2020.

Samtidigt konstaterade regeringen att man kommer att ta i bruk paragraferna 106 och 107 i beredskapslagen. Det var meningen att paragraferna skulle tas i bruk utan att regeringen ger förordningar om ibruktagande till riksdagen.

Professor Marin Scheinin opponerade sig mot tillvägagångssättet i ett blogginlägg. Han skrev att tillvägagångssättet är olagligt.

Scheinin anser att paragraferna 106 och 107 i beredskapslagen borde ha tagits i bruk genom regeringens förordning om ibruktagande. Han konstaterar att ingen förordning gavs och att det därmed är olagligt att tillämpa paragraferna 106 och 107.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo framhåller för sin del på Twitter att alla frågor om exceptionella befogenheter bör behandlas i riksdagen.

Statsminister Sanna Marin sa tidigare under måndagen att paragraferna tas i bruk i tillämpliga delar och inte fullt ut. Därmed skulle inga förordningar behövas.

Understatssekreterare: Statsrådet överskrider inte sina befogenheter

Understatssekreterare Timo Lankinen vid Statsrådets kansli bedömde innan Marin twittrade om frågan att kritiken mot regeringen handlar om olika tolkningar.

Lankinen trodde att de juridiska experterna tolkar frågan så att beredskapslagens bestämmelser får tas i bruk bara efter att regeringen avgett förordningar om ibruktagande.

Han ansåg att en förordning om ibruktagande behövs bara då man använder sig av omfattande befogenheter.

Lankinen sa att omfattande befogenheter tas i bruk först efter att statsrådet har gett en förordning om att ta i bruk de här befogenheterna.

Han framhöll att bestämmelserna tillämpas stegvis, det vill säga man koordinerar statsrådets kommunikation, men att man inte fullt ut kommer att ta i bruk befogenheterna.

Vidare sa Lankinen att beredskapslagen inte förutsätter att man genast efter att man konstaterat att undantagsförhållanden råder avger alla förordningar om ibruktagande. De tas enligt Lankinen i bruk i takt med att det är nödvändigt.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Hallitus ottaa aikalisän valmiuslain pykälien käyttöönotossa – Iltapäivällä kerrottu päätös valmiuslaista on laiton, sanoo oikeusoppinut skriven av Jaana Hevonoja och Petteri Lindholm. Texten har översatts av Lars Gustafsson.