Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja till Yle: Finland skulle kunna hjälpa i förhandlingar mellan Lukasjenko och Ryssland

Från 2021
Mörkhårig kvinna i blå klänning. Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på besök i Finland.
Bildtext Svetlana Tichanovskaja besöker Finland för att träffa landets utrikespolitiska ledning.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja hoppas att Finland skulle kunna medla mellan oppositionen, landets ledare Aleksandr Lukasjenko och Ryssland.

Finland skulle kunna vara en länk på vägen mot rundabordssamtal där även Ryssland är med, eller inverka på det politiska läget via Ryssland, säger Tichanovskaja till Yle i Helsingfors.

Tichanovskaja säger att oppositionen hittills inte har varit i kontakt med Rysslands ledning trots många försök. Hon säger sig vara besviken över att president Vladimir Putins administration fortfarande stöder Lukasjenko.

– Det etyder att de stöder förtryck och våld.

Tichanovskaja träffar den här veckan Finlands utrikespolitiska ledning, det vill säga president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin (SDP) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Värd för besöket är riksdagsledamoten Ilkka Kanerva (Saml).

Syftet är att samla stöd för den belarusiska oppositionen som Lukasjenko efter presidentvalet i augusti har försökt kuva med våld.

Tryck från Finland på Lukasjenko

Tichanovskaja vädjar om att Finland ska öka trycket mot Lukasjenko. Hon är tacksam över Europeiska unionens sanktioner men hon påpekar att de inte riktar sig mot en så väldigt stor grupp inom Lukasjenkos administration.

– Det skulle hjälpa oss om sanktionerna utvidgades till att gälla förutom de högsta beslutsfattarna även domare och miliser som deltar i förtrycket, säger Tichanovskaja.

Mörkhårig kvinna tittar mot kameran. Svetlana Tichanovskaja besöker Finland för att träffa landets utrikespolitiska ledning.
Bildtext Svetlana Tichanovskaja säger att belarusierna fortsätter att kämpa mot Aleksandr Lukasjenko.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Tichanovskaja anser vidare att Finland och andra EU-länder borde bryta handelsrelationerna till statliga företag som gynnar Lukasjenko.

Hon hoppas också att Finland skulle kunna stödja medborgarsamhället i Belarus och att Finland skulle vara med och stödja internationella utredningar av brott som regimen begått.

I landsflykt sedan september

Den belarusiska oppositionen samlades bakom Svetlana Tichanovskaja i presidentvalet i augusti. Hon ställde upp i valet när hennes make Sergej Tichanovskij och andra ledande oppositionspolitiker greps innan de ens hade nominerats i valet.

Hon gick i landsflykt efter att Lukasjenko utropade sig till segrare, i vad som betraktas som ett fuskval, och började slå ned på oppositionen. Människor misshandlades och greps.

Sin make har hon inte sett på över tio månader. En gång har hon fått tala i telefon med maken som är fängslad.

– Det var ett tio minuter långt samtal, säger Tichanovskaja

Tichanovskaja säger att kampen mot regimen fortsätter även om demonstrationerna har slagits ned med våld.

– Nu har folk blivit tvungna att delvis gå under jorden eftersom de grips på gatorna. Men de ger inte upp. Motståndet mot regimen bara växer, säger Tichanovskaja.

Enligt Tichanovskaja har revolutionen fortfarande som mål att nyval hålls i landet och att den nuvarande administrationen skulle gå med på förhandlingar om maktskifte.

– Vi behöver tryck både inifrån landet och utifrån för att förhandlingarna ska komma i gång och Lukasjenka ska avgå, säger Tichanovskaja.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Ylelle: Suomi voisi auttaa neuvotteluissa Lukašenkan ja Venäjän kanssa skriven av Simo Ortamo. Översättning av Lars Gustafsson.

Diskussion om artikeln