Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Soloåkande medlemsländer får EU:s vaccinstrategi att knaka i fogarna – intresset riktas mot Ryssland, Kina och Israel

Från 2021
Kommentarsbild med Rikhard Husu och en vaccinbild.
Bild: Silja Viitala

Den långsamma starten på EU:s vaccineringsprogram har satt medlemsländernas tålamod på prov. Några länder verkar beredda att gå sin egen väg, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Det rör på sig i många riktningar på den europeiska vaccinfronten.

Hårt coronadrabbade Slovakien meddelade i går, måndag, att man kommit överens om en två miljoner dosers leverans av det rysktillverkade vaccinet Sputnik. Hälften av doserna kan levereras inom mars och april.

Grannlandet Tjeckien som är minst lika illa däran har också signalerat intresse för ryska Sputnik. I en tv-intervju på söndagen sade premiärminister Andrej Babiš att Tjeckien inte kan vänta på läkemedelsmyndigheten EMA:s godkännande, då Ryssland inte ansökt om ett europeiskt försäljningstillstånd för sitt vaccin.

Ungern befinner sig redan sedan tidigare på en egen omloppsbana vad vaccin beträffar. Landet har ingått avtal om vaccin såväl med Ryssland som med Kina. Premiärminister Viktor Orbán lät sig filmas då han tog kinesiska Sinopharms spruta på veckoslutet.

Orbán, som varit kritisk till den långsamma vaccinationstakten i EU uppmanade de ungerska medborgarna att komma över sin skepsis mot det kinesiska vaccinet. Tidigare har Orbán sagt att Ungern skulle ha stora problem utan det ryska och kinesiska vaccinet.

Länderna får göra egna vaccinavtal

EU-länderna har visserligen möjlighet att fatta nationella beslut om att ta i bruk vaccin som inte fått försäljningstillstånd av läkemedelsmyndigheten EMA.

Ungerns och Slovakiens agerande kan icke desto mindre ses som ett tillkortakommande för den gemensamma vaccinstrategin som utgår från att alla länder ska ha samma förutsättningar att vaccinera sina medborgare.

En bidragande orsak till att förhandlingarna med läkemedelsbolagen dragit ut på tiden är att man velat försäkra sig om ett inköpspris som alla medlemsländer har råd med.

Men nu har alltså EU-kommissionen och vaccintillverkarna hamnat under hård press från medlemsländerna då det visat sig att vaccinleveranserna dröjt längre än vad man hoppats på.

Varför går vaccinet inte åt?

Mot bakgrund av kritiken ter det sig märkligt att många länder har svårigheter med att få de befintliga vaccinleveranserna att gå åt. Det handlar i synnerhet om Astra Zenecas vaccin som har dålig åtgång i såväl Frankrike som Tyskland.

I Tyskland hänger distributionssvårigheterna ihop med den nationella rekommendationen om att Astra Zenecas vaccin endast borde användas för personer under 65. EMA har tidigare slagit fast att vaccinet är tryggt och effektivt för alla åldersgrupper.

Nu höjs röster att man borde ändra på vaccinationsordningen för att dyrbara partier av vaccin under inga omständigheter ska gå till spillo.

Förbundskansler Angela Merkel sade i en tidningsintervju att hon som 66-åring visserligen är för gammal för att få Astra Zenecas vaccin enligt de befintliga reglerna. Vaccinet är ändå "tillförlitligt, verkningsfullt och säkert", intygar förbundskanslern.

Israel en räddare i nöden?

Österrike och Danmark riktar i sin tur blicken mot Israel som ligger i täten i den globala vaccinationsstatistiken.

Förbundskansler Sebastian Kurz och statsminister Mette Frederiksen åker till Jerusalem på torsdag för att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Frederiksen sticker inte under stol med att hon är intresserad av att köpa vaccin som eventuellt blir över efter Israels effektiva vaccinationskampanj.

Men besöket syftar också till om att skapa förutsättningar för vaccintillverkning på längre sikt.

Frederiksen betonar att det planerade samarbetet med Israel inte ska ses som en misstroendeförklaring mot EU:s vaccinstrategi.

Det är ändå svårt att värja sig mot intrycket att EU:s vaccinpolitik knakar i fogarna som ett resultat av enskilda medlemsländers soloåkande.

Diskussion om artikeln