USA inför sanktioner mot saudier på grund av mordet på Khashoggi – men kronprinsen straffas inte
USA kräver att Saudiarabien beslutar om ytterligare åtgärder på grund av mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Samtidigt väcker president Joe Bidens beslut att inte införa direkta sanktioner mot kronprins Mohammed bin Salman kritik.
Khashoggi mördades i Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2018. Mördarna misstänks ha styckat hans kropp, som aldrig återfanns.
På fredagen offentliggjorde Bidenadministrationen en amerikansk underrättelserapport som slår fast att bin Salman godkände mordet på journalisten.
Enligt rapporten, som hemligstämplades av ex-president Donald Trump, tillhörde sju av mordstyrkans femton medlemmar en specialstyrka som lyder direkt under kronprins bin Salman.
USA kräver att Saudiarabien upplöser specialstyrkan.
– Vi har uppmanat Saudiarabien att upplösa den här gruppen och sedan genomföra systematiska reformer i sina institutioner och införa kontroller för att garantera att operationerna mot dissidenter upphör och upphör totalt, sa det amerikanska utrikesministeriets talesman Ned Price.
Inga åtgärder mot kronprinsen
Efter att rapporten publicerades införde USA riktade sanktioner mot 76 saudier. Men bin Salman själv verkar inte finnas med på listan vilket har väckt kritik.
Price ville inte avslöja vilka namn som finns på listan, eller vilka som eventuellt kan komma att läggas till på den i framtiden. På följdfrågor om eventuella åtgärder mot kronprinsen var svaret:
– Jag känner inte till någon plan som skulle innebära att kronprinsen reser till USA under den närmaste framtiden.
Biden har uppgett att han kommer att ”omkalibrera” relationen till Saudiarabien och har redan uppgett att USA kommer att stoppa allt stöd för offensiva operationer i Saudiarbiens brutala krig i Jemen.
Men Bidenadministrationen har hittills undvikit att rikta sanktioner mot den 35-åriga kronprinsen, som är Saudiarabiens de facto ledare och försvarsminister.
Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki brukar USA inte införa sanktioner mot utländska ledare. Men det uttalandet ignorerar att USA ofta beslutar om åtgärder mot högt uppsatta politiker och tjänstemän i länder som ses som fientliga.
Farligt prejudikat
Vita husets beslut att inte i alla fall i nuläget bestraffa bin Salman trots att USA:s egna underrättelsemyndigheter pekat ut kronprinsen för delaktighet i mordet väcker oro.
FN:s särskilda människorättsutredare Agnes Callamard kallar beslutet för extremt oroande.
– Jag anser det vara extremt problematiskt och eventuellt farligt att bekräfta någons skuld och sedan säga till samma person att vi inte kommer att göra något, säger hon.
Källor: AFP, Reuters