Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles enkät: Oenighet om distansundervisningen bland riksdagsledamöter från regeringspartierna

Från 2021
Uppdaterad 02.03.2021 11:37.
En man sitter vid en dator och hans bild speglas i det närmaste bordets yta.
Bild: Hannah Wei/Unsplash.com

Distansundervisning för andra stadiets utbildningar får inte tummen upp av alla riksdagsledamöter. Också riksdagsledamöter från regeringspartierna ifrågasätter den, visar Yle Uutisets enkät.

Många studerande vid gymnasie- och yrkesskolor har fått ty sig till distansundervisning innanför hemmets fyra väggar till följd av de åtgärder som satts in för att tygla coronaviruset och hindra det från att sprida sig okontrollerat i skolorna.

Yle Uutiset frågade Finlands 200 riksdagsledamöter om det finns fler fördelar än nackdelar med andra stadiets distansundervisning. Resultat, som bygger på 133 riksdagsledamöters svar, visar att det råder oenighet om åtgärdens för- och nackdelar.

Mer än en tredjedel tycker att fördelarna överväger nackdelarna, medan en knapp tredjedel av riksdagsledamöterna anser att fördelarna inte varit fler än nackdelarna.

En knapp tredjedel av de svarande uppgav att de inte kunde avgöra om fördelarna var fler än nackdelarna.

Inom partierna fördelade sig riksdagsledamöternas svar rätt så jämt mellan de olika svarsalternativen. De innebär att riksdagsledamöter från både oppositionspartier och regeringspartier både ifrågasätter och stöder distansundervisning för gymnasie- och yrkesskolestuderande.

I Yle Uutisets artikel kan du se hur just din riksdagsledamot svarade (på finska).

Ungas mår allt sämre

De begränsningar som har gällt för andra stadiet har enligt största delen av de svarande varit fördelaktiga när det gäller att förhindra virusspridningen. Men de ungas välmående oroar merparten av de tillfrågade.

Hur unga påverkas av pandemin har varit extra mycket på tapeten på sistone. Flera undersökningar visar att många unga isolerar sig och mår allt sämre under coronapandemin.

Nyligen krävde Finlands Svenska Skolungdomsförbund tillsammans med andra skol- och studieorganisationer att de ungas psykiska illamående ska tas på allvar.

SFP:s Eva Biaudet är en av de riksdagsledamöter som svarade nej på frågan om ifall det finns fler fördelar än nackdelar med distansundervisningen.

– Andra stadiets studerande i huvudstadsregionen har redan i ett år deltagit i distansundervisning, med undantag för drygt ett par månader förra hösten. Nackdelarna har småningom tilltagit och polisen, ungdomsarbete och skolan slår nu larm om illamående, säger hon.

En person sitter med datorn framför sig på golvet.
Bild: Linus Rogge/Unsplash.com

Riksdagsledamot Anne-Mari Virolainen från Samlingspartiet svarade likt Biaudet nej på frågan. Enligt Virolainen har de unga ändå träffats fastän de inte varit fysiskt på plats i skolorna. Det innebär i sin tur att distansundervisningen inte är det effektivaste sättet att undvika virusspridning, menar hon.

– Enligt mig är det viktigt att de unga återgår till vardagliga rutiner på ett kontrollerat och säkert sätt.

Unga har mist viktiga år

Vänsterförbundets Johannes Yrttiaho sällar sig till dem som svarat att fördelarna med distansundervisningen varit fler än nackdelarna. Han uttrycker ändå oro över vilka effekter coronapandemin och den förlängda läroplikten kommer att få.

– Många har nu ramlat av kälken. En långvarig distansundervisning är en nackdel för en stor del av de unga, också de som klarar sig bra, säger han.

Utöver välmående anser många riksdagsledamöter att begränsningarna borde riktas sig mot andra än barn och unga. Till exempel upplever många att det inte är rimligt att ungas hobbyer avbrutits medan vuxna kunnat sitta i barer och restauranger.

Diskussion om artikeln