Svår tysk balansgång – öppna upp eller fortsätta coronanedstängning?
I Tyskland ska man i dag ta ställning till den omfattande coronanedstängning som har pågått i snart tre månader. Beslutsfattandet försvåras av att man igen dras med stigande coronasiffror, samtidigt som pressen på att öppna upp börjar vara mycket stark.
För första gången sedan mitten av december är det från och med i måndags igen möjligt att få håret klippt hos en frisör i Tyskland.
Då Marco Trapani öppnade sin salong vid midnatt beskrev han känslan som att det är julafton, nyår, födelsedag och påsk på en och samma gång.
Därför är det många som hoppas på att det som nu gäller för frisörerna också ska börja gälla för större delar av samhället. I Tyskland är fortfarande bland annat restaurangerna, hotellen och största delen av butikerna stängda.
Därtill gäller bland annat strikta regler för användning av munskydd samt omfattande kontaktbegränsningar.
Men i dag ska de tyska delstaternas regeringschefer, under ledning av förbundskansler Angela Merkel,ta ställning till den gällande nedstängningen och hur den ska fortsätta.
Bäddat för svåra förhandlingar
Att öppna upp eller att fortfarande hålla fast vid de strikta restriktionerna är ändå en svår balansgång.
Den gynnsamma trenden med färre nya coronasmittor och sjunkande incidenstal har bromsats upp, bland annat på grund av de nya mer smittsamma virusvarianterna.
Samtidigt börjar ändå kraven på att öppna upp ändå bli mer högljudda och dagens möte väntas bli konfliktfyllt. Redan nu har en del delstater öppnat upp mer än vad man kom överens om under det senaste mötet den 10 februari.
Men också inom Merkels regering vill man därför erbjuda perspektiv. Ekonomiminister Peter Altmaier talar för att restaurangerna ska kunna öppna före påsk, åtminstone vad gäller uteserveringarna.
I ett utkast som har cirkulerat inför dagens möte heter det att nedstängningen visserligen kommer att förlängas till den 28 mars, men samtidigt kommer man stegvis att luckra upp vissa av restriktionerna redan på måndag.
Bland annat ska fler butiker kunna öppna och de nu gällande strikta kontaktbegränsningarna lättas en aning. Också utesport i mindre grupper ska igen bli möjligt.
Astra Zenecas vaccin förblir oanvänt
Tema för dagens möte är samtidigt också den långsamma vaccineringstakten och det faktum att hundratusentals doser av Astra Zenecas vaccin fortfarande inte har kommit till användning.
Rekommendationen att vaccinet endast borde användas för under 65-åringar i kombination med en diskussion om vaccinets verkan och säkerhet har fått många att tacka nej.
– Astra Zenecas vaccin borde så fort som möjligt göras tillgängligt för alla, säger den bayerske regeringschefen Markus Söder och han talar för att erbjuda vaccinet också till dem som inte tillhör någon riskgrupp.
Från regeringens sida har man ändå hittills inte visat någon vilja att göra vaccinet tillgängligt för alla. Det här trots att Tyskland under veckan får en ny leverans av vaccinet och att man igen utgår från att stora delar av leveransen igen inte används.
– Ingen vaccindos får längre förbli oanvänd i Tyskland, säger regeringschefen Söder.
Hans kollega i delstaten Sachsen, Michael Kretschmer, talar för att vaccinet nu borde användas i de delar av landet där smittoläget är värst, bland annat i gränsregionerna mot Tjeckien.