Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda stad ber Försvarsmakten om hjälp med smittspårningen

Från 2021
Uppdaterad 02.03.2021 14:45.
Ritva Viljanen i vitt munskydd och svart klänning mot blå bakgrund.
Bildtext Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen.
Bild: Lehtikuva

Vanda stad kämpar med smittspårningen och har därför bett om hjälp av Försvarsmakten. Dessutom ska hälsovårdspersonal från bland annat rehabiliterande avdelningar tillfälligt hjälpa till med spårningen.

I Vanda går smittspårningen långsamt eftersom antalet coronafall har ökat i stor skala och personalen räcker inte till.

– Vi har en ganska utmanande situation. Antalet fall har ökat massvis under de senaste två veckorna och vi kan inte spåra alla. Det kan ta 3–5 dagar innan en smittspårare hinner ta kontakt, sa Kirsi Valtonen, överläkare vid Vanda stad, till Svenska Yle i fredags.

Nu har staden bett om en handräckning från Försvarsmakten, som till en början skickar tio personer till undsättning. Antalet hjälpande händer kan också bli fler ifall det visar sig finnas ett behov.

Personerna har utbildats i smittspårning vid Tammerfors universitet och Östra Finlands universitet

Samtidigt trappar man upp rekryteringen av ny personal och flyttar personer som jobbar inom social- och hälsovården till smittspårningsarbetet.

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen säger till Helsingin Sanomat att omdirigeringen av resurser innebär att mindre akut verksamhet, så som olika sorters rehabiliteringar, tyvärr får vänta till förmån för smittspårningsarbetet.

Förra veckan jobbade 40 personer med smittspårning i Vanda. I början av nästa vecka kommer minst 125 personer kunna ta itu med arbetet.