Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Michail Gorbatjov 90 år i dag – varnar för ökande polarisering och kärnvapenrisk

Från 2021
En äldre man med hörlurar och mikrofon.
Bildtext Gorbatjov har aktivt deltagit i samhällsdebatten sedan han lämnade politiken. Här presenterade han en av sina böcker i en bokhandel i Moskva 2017.
Bild: AFP/Lehtikuva

Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov fyllde 90 år på tisdagen och varnade för den ökande polariseringen och konfrontationen i världen.

Gorbatjov oroade sig speciellt mycket för kärnvapenrisken då han uttalade sig för olika medier i samband med sin födelsedag.

– Hela världen borde tackla kärnvapenfrågan, sa han till det Kremltrogna mediehuset Sputnik.

Han upprepade sin långvariga åsikt att polariseringen och konfrontationen ökat i världspolitiken och att en äkta dialog är den enda vägen ut ur det här tillståndet.

– Jag anser att det är absolut nödvändigt att presidenterna [Vladimir Putin och Joe Biden] möts. Erfarenheten visar att det är nödvändigt att mötas och förhandla, sa han till nyhetsbyrån Interfax.

Gorbatjov öppnade upp ett land som hölls ihop av terror – men det gick inte som han hade tänkt

9:33

Gorbatjov gratulerades på tisdagen av flera ledare som USA:s president Joe Biden, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och av den egna presidenten Vladimir Putin.

Gorbatjov hyllas i väst för att han fick slut på det kalla kriget och fick till stånd ett omfattande nedrustningsavtal med USA.

Två män (Gorbatjov och Reagan) sitter mittemot varandra vid ett fönster.
Bildtext Gorbatjov och USA:s president Ronald Reagan höll toppmöte i Reykjavik i oktober 1986. Samtalen ledde till INF-avtalet som avskaffade de kärnvapenbestyckade medeldistansmissilerna i Europa.
Bild: Sovfoto/Universal Images Group/Shutterstock/All Over Press

I Ryssland är det dock många som är missnöjda med det som Gorbatjov fick till stånd. Putin har betecknat Sovjetunionens sönderfall som "århundradets största geopolitiska katastrof".

Och i ryska opinionsmätningar inför Gorbatjovs födelsedag säger ungefär hälften av de svarande att han åstadkom mera ont än gott, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

– Han är en pratmakare. Han var inte redo att leda ett sådant stort och storslaget land, sa Moskvabon Vjatjeslav Sokolov till Reuters.

– Jag föddes i Sovjetunionen och jag tycker det var ett stort misstag att ödelägga Sovjetunionen, sa Irina Bajtjenko.

En människa med svart huva och munskydd promenerar förbi Kreml i Moskva där en röd stjärna pryder tornets topp.
Bildtext Sovjetsymbolerna som röda stjärnan finns kvar på en del håll 30 år efter Sovjets kollaps. Exempelvis på tornen i maktcentret Kreml i Moskva.
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Fasaden till Rysslands ambassad i Helsingfors.
Bildtext Hammaren och skäran kan man se på flera sovjettida byggnader. Här på ryska ambassaden i Helsingfors.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Diskussion om artikeln