Esbo sparar och slopar eftisplatser för tvåorna – Nicoles son riskerar att behöva klara sig ensam hemma: "Det känns jättedåligt"
Den ekonomiskt dåliga situationen i Esbo innebär att alla elever i årskurs 2 från och med hösten inte längre erbjuds eftermiddagsverksamhet. Det är väldigt olyckligt att också behöva skära ner i service som gäller barn och unga, säger politiker.
– Vi blev ganska chockade och vi tänkte hur det här ens är möjligt. Vi tycker att den som går i andra klass är väldigt liten och behöver sällskap och hjälp i vardagen, säger Nicole af Björksten, mamma till en son som skulle vilja börja eftis i höst.
Från och med hösten 2021 erbjuder staden eftermiddagsverksamhet till elever i årskurs 1 och elever som har beslut om särskilt stöd.
Elever i årskurs 2 kan få en plats i den mån att det blir lediga platser i grupperna.
Hur klarar sig barnet ensam hemma?
af Björkstens familjs består av två barn, en sjuåring som går i ettan och en femåring som går i förskolan. Sjuåringen går nu på eftis men hur det blir nästa höst är ännu oklart.
– Det blir nog ett pussel och vi får tänka om. Vi har ganska långt till skolan, ungefär 4,5 kilometer, med ganska farliga övergångar att ta då man åker hem med buss.
Hur familjen ska göra för att få vardagen att gå ihop ifall sonen blir utan en eftisplats har familjen inte ännu tänkt desto mer på. Troligen blir det iallafall aktuellt att öva skolvägen och att åka buss ensam.
– Men hur klarar han sig ensam hemma? Vad gör han då han sitter ensam i flera timmar och väntar på att mamma och pappa kommer hem? Det är oroväckande.
Vi tycker att den som går i andra klass är väldigt liten och behöver sällskap och hjälp i vardagen
Nicole af Björksten
af Björksten upplever situationen som knepig. Att som mamma lämna sitt barn, i höst åtta år, ensam hemma känns inte heller bra.
– Det känns jättedåligt. Jag vet ju att han behöver mig och sällskap. Han har gillat att gå på eftis så det känns inte alls bra.
Vårdnadshavare informerade via e-post
af Björksten har frågat runt bland andra föräldrar för att höra hur de tänker. Det som då överraskar henne är att många föräldrar inte har noterat informationen.
– Det har inte varit mycket prat om det. Det frågades på eftis ifall vi hade notera det här och då blev nog många chockade. Jag vet inte hur andra tänker lösa det, men det är nog jättetråkigt.
Barbro Högström, direktör för de svenska bildningstjänsterna i Esbo, berättar att staden har informerat om saken i början av året.
– Det här med information är alltid väldigt utmanande. Vi försöker inom staden göra vårt bästa och går ut med information men sen beror det på mottagaren hur man tar del av den. Vi har nog varit väldigt tydliga, det här är inget som är hemlighållet på något sätt.
Staden uppger att vårdnadshavarna till de blivande eleverna i årskurs 1 och 2 via e-post har informerats om eftermiddagsverksamheten och att där framkommit att alla tvåor inte kan garanteras en eftisplats.
Högström berättar att hon har förståelse för föräldrarnas situation. Samtidigt har staden observerat en trend där elever i årskurs 2 inte är intresserade av eftermiddagsverksamhet hela läsåret.
– Det är kanske främst under hösten som elever i årskurs 2 ännu aktiv deltar, men sen känner de sig trygga och vill göra något annat under eftermiddagen eller så klarar de sig med eftis några dagar i veckan. Men det här är väldigt individuellt.
“Vi är lite i klistret redan nu”
Att många tvåor riskerar att bli utan en eftisplats är ett beslut som fattades av fullmäktige i samband med budgetförhandlingarna i höstas.
Bo Lönnqvist, fullmäktigeledamot för SFP och ordförande i nämnden Svenska rum berättar att Esbo helt enkelt måste spara in på alla håll och kanter.
– Vi är lite i klistret redan nu och det är definitivt dags att vakna upp och se till de ekonomiska realiteterna. Det är väldigt olyckligt att också behöva skära ner i service som gäller barn och unga.
Lönnqvist berättar att förslaget som först låg på bordet var att man skulle ha slopa eftisverksamheten helt och hållet.
Det är olyckligt att man har hamnat ta till de här åtgärderna. Samtidigt så ordnar det sig i allmänhet nog på ett sätt eller annat
Bo Lönnqvist
Exakt hur många elever i årskurs två som kan tänkas bli utan en plats i höst är ännu oklart.
– Jag vågar mig inte ens på en gissning men med det här beslutet så är det nog en ansenlig mängd i varje fall. Det blir nog säkert en del som tyvärr inte kommer att få det som de önskar.
Att alla elever i årskurs 2 inte får en plats innebär att barn i ålder sju till åtta år kan behöva klara sig ensam hemma. Hur ser du på det?
– Det är väldigt olyckligt att man har hamnat ta till de här åtgärderna. Samtidigt så ordnar det sig i allmänhet nog på ett sätt eller annat.
Enligt Lönnqvist handlar det om att prioritera eftermiddagsverksamhet eller att göra andra anpassningar, som att dra vi in lärartjänster eller att öka på gruppstorlekar i den grundläggande utbildningen.
– Då var prioriteringen att erbjuda eftermiddagsverksamhet till de yngsta och de med särskilt stöd. I jämförelse med andra sektorer så prioriterar Esbo fortfarande bildningssektorn väldigt högt.
Slumpen kan avgöra vem som får eftisplats
Politikerna har också kommit överens om kriterierna för vem som väljs till eftermiddagsverksamheten enligt en prioriteringsordning med några grupper.
I en situation där det finns flera jämlika sökande än det finns platser så blir det lottdragning. Det här innebär att det kan vara slumpen som avgör ifall en elev i årskurs 2 får en plats.
Det här är något som Nicole af Björksten upplever som lite orättvist.
Enligt Bo Lönnqvist är lottdragning det enda jämlika tillvägagångssättet.
– Då är alla i princip i samma situation och då är det tyvärr slumpen som avgör men så måste vi göra och då är det det bästa av de sätt som finns tillgängliga.