Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Gangstrar" kidnappade skolflickor i Nigeria – alla är nu återbördade

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Nigerianska skolflickor fördes till sina hem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alla de 279 skolflickor som kidnappades i fredags i nordvästra Nigeria är nu fria, uppger guvernören i delstaten Zamfara.

Flickorna kidnappades från en internatskola. Myndigheterna uppgav redan tidigare att de visste vart kidnapparna fört flickorna och vilka som utfört kidnappningen.

Det är oklart under vilka omständigheter skolflickorna släppts, om det skett via förhandlingar eller militärens påtryckningar. Det är inte heller klart om någon lösensumma har betalats för dem.

Numera är det "banditer" som kidnappar barn

Det handlar om väpnade män som härjar fritt och vill tjäna pengar – och det finns mängder av unga män som enkelt kan rekryteras, säger Richard Myrenberg, Sveriges Radios Afrikakorrespondent. .

I de flesta fall pressar kidnapparna – eller banditerna som de kallas – föräldrar och anhöriga på pengar.

Ungefär 80 procent av människorna i de här områdena lever i extrem fattigdom. Förr stal de ofta boskap och rövade folk längs med vägarna, men numera har masskidnappningar blivit allt vanligare.

Boko Haram har stått bakom kidnappningar, våldtäkter och tvångsgiftermål

Terrorgruppen Boko Haram var den grupp som förr låg bakom kidnappningar och våldtäkter av tusentals flickor och kvinnor.

Terrorgruppen använde det som ett vapen i sin sin kamp mot centralstyret.

Många kidnappade flickor måste ingå tvångsäktenskap med medlemmar av Boko Haram och många av dem är fortfarande försvunna.

Diskussion om artikeln