Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland erbjuder gratis coronavaccin i shoppingcenter – trots det är vaccinationstakten fortsättningsvis långsam

Från 2021
Coronavaccinering i Ryssland.
Bildtext Korta köer. Den nya coronavaccineringsstationen har inte fått invånarna i Sankt Petersburg att rusa till shoppingscentret i stadens centrum för en spruta.
Bild: Anders Mård/Yle

I Ryssland har massvaccineringen pågått i över en månad. Takten är långsam medan vaccinmotståndet ökar. Staden S:t Petersburg försöker bryta trenden genom att erbjuda vaccinering i köpcenter.

Köpcentret Nevskij center ligger i S:t Petersburgs absoluta centrum, men inte ens här är det någon rusning till vaccineringen. I väntrummet sitter fem personer i kö och kapaciteten utnyttjas bara till hälften.

- Arrangemanget här i köpcentret är mycket bekvämt, säger Ruhina Pavlova, som är pensionerad lärare och som precis fått sin andra spruta.

- Min första dos tog jag på min hälsovårdscentral dit jag har lång väg. Där var allt så krångligt och det tog lång tid. Här är personalen vänlig och allt var över på en timme.

Ett tomt köpcenter i Ryssland.
Bildtext Ser det bekant ut? Ryssland erbjuder gratis coronavaccin i shoppingcentret där den finländska varuhuskedjan Stockmann en gång huserade.
Bild: /All Over Press

Staden S:t Petersburg har hittills öppnat fem vaccinationskliniker i olika köpcenter. Allt för att göra det så lätt som möjligt för folk att ta det kostnadsfria vaccinet.

- För mig var det självklart att ta vaccinet, fortsätter Pavlova. Min man har astma och han jobbar fortfarande som lärare. Man vill ju minimera riskerna när man träffar folk. Jag hoppas verkligen att vi uppnår en flockimmunitet småningom. Många funderar fortfarande, men jag tycker nog att det har börjat röra på sig.

En kvinna med munskydd på sig i Sankt Petersburg.
Bildtext Den pensionerade läraren Ruhina Pavlova. Hon håller upp en dekal som bevis för att hon låtit vaccinera sig.
Bild: Anders Mård/Yle

Motståndet är segt

Den 18 januari gav president Vladimir Putin startskottet för massvaccineringen mot coronaviruset. Ett beslut som gjorde det möjligt för vem som helst att låta vaccinera sig. Men det ryska folket tvekar.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Levadainstitutet är bara en av tre ryssar redo att vaccinera sig. En majoritet på 62 procent uppger att de inte tänker ta något vaccin. De flesta oroar sig för biverkningar och vill se fler vetenskapliga undersökningar.

Enligt uppgifter i ryska medier har omkring 3,2 miljoner ryssar hittills tagit åtminstone en spruta. Det är cirka 3 procent av den vuxna befolkningen. I Finland är motsvarande andel 7 procent.

Vaccin finns

Ryska regeringens mål är att landet ska uppnå en flockimmunitet i augusti i år.

Enligt myndigheterna råder det ingen brist på vaccin, istället gäller det att övertyga vaccinmotståndarna och öka takten.

Till exempel S:t Petersburg måste öka sin vaccinationstakt med minst 50 procent för att nå en flockimmunitet i tid.

Hittills har 220 000 personer i staden låtit vaccinera sig då målet är 1,4 miljoner vuxna. Då räknar myndigheterna med att minst två miljoner invånare redan har haft smittan i femmiljonersstaden.