Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är det klart: EU inför sanktioner mot fyra högt uppsatta ryska tjänstemän

Från 2021
Aleksei Navalnyi oikeuden kuulemistilaisuuden alkua odottamassa 20. helmikuuta.
Bildtext Sanktioner godkändes mot fyra högt uppsatta ryska tjänstemän för människorättskränkningar i samband med gripandet och fängslandet av Aleksej Navalnyj.
Bild: Juri Kochetkov / EPA

EU-länderna har i dag formellt godkänt sanktioner mot fyra högt uppsatta ryska tjänstemän för människorättskränkningar i samband med gripandet och fängslandet av Aleksej Navalnyj.

Bland de som listas finns riksåklagaren Igor Krasnov. Sanktioner införs också mot chefen för Rysslands utredningskommitté Aleksandr Bastrykin, chefen för nationalgardet Viktor Zolotov och fängelsedirektören Aleksandr Kalasjnikov.

Samtliga anses vara ansvariga för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter i form av godtyckliga gripanden och ett systematiskt underkuvande av fredliga demonstranter som utnyttjat sin yttrandefrihet samt för den juridiska process som gav Aleksej Navalnyj en lång fängelsedom.

Får inte längre resa till EU

EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell skriver på Twitter att de listade tjänstemännen inte längre får resa till EU och att deras tillgångar i EU kommer att frysas.

Det blir också förbjudet för personer eller och samfund inom EU att direkt eller indirekt förse de listade personer med ekonomiska medel.

Sanktionerna införs med stöd av den människorättsregim som EU-länderna enades om i slutet av förra året. Sanktionssystemet gör det möjligt att ingripa i grova kränkningar mot mänskliga rättigheter i alla delar av världen.

I höstas införde EU sanktioner mot sex ryska tjänstemän för inblandning i giftattacken mot Aleksej Navalnyj. Tidigare har unionen infört ekonomiska sanktioner på grund av annekteringen av Krimhalvön.

USA inför också sanktioner

Senare under tisdagen införde USA sanktioner mot sju ryska tjänstemän och 14 organisationer som en reaktion på mordförsöket på Navalnyj.

Bland de svartlistade personerna finns bland annat riksåklagaren Krasnov samt chefen för säkerhetstjänsten FSB Aleksandr Bortnikov.

Kreml har förnekat någon andel i nergiftattacken mot Navalnyj under en flygresa i augusti. Enligt USA råder det ändå inga tvivel om vem som ligger bakom mordförsöket.

– [Den amerikanska] underrättelsetjänsten bedömer med hög säkerhet att det var funktionärer vid Rysslands federala säkerhetstjänst FSB som använde ett nervgift för att förgifta ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, sa Vita husets talesperson Jen Psaki.

Källor: Europeiska unionens råd, Reuters

Diskussion om artikeln