Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagens talman Anu Vehviläinen: Lagen om att stänga restaurangerna blir inte klar på måndag

Från 2021
Riksdagens talman Anu Vehviläinen.
Bildtext Riksdagens talman Anu Vehviläinen säger att lagen om att stänga restaurangerna inte är klar att träda i kraft 8.3 så som regeringen önskat.
Bild: Lehtikuva

Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) säger att lagen om att begränsa restaurangernas öppettider knappast hinner träda i kraft måndag nästa vecka.

Vehviläinen uttalar sig i Karjalainen (bakom betalmur).

Den tidtabell regeringen räknade med när det gäller riksdagsbehandlingen av de lagar som är tänkta att bekämpa coronapandemin verkade redan till en början för snäv säger Vehviläinen.

Enligt henne verkade det redan förra veckan orealistiskt att lagen kunde träda i kraft måndagen den 8 mars eftersom regeringen inte gav lagförslaget till riksdagen omedelbart utan först i går på tisdagen.

Riksdagen började behandla lagen i dag på tisdag.

Enligt förslaget stängs restaurangerna för tre veckor från den 8.3. Också till exempel kaféer, barer, nattklubbar håller stängt.

Brevväxling mellan talman och statsminister

Helsingin Sanomat rapporterar idag att Vehviläinen tillsammans med riksdagens generalsekreterare Maija-Leena Paavola påtalade den ansträngda tidtabellen i ett brev riktat till Sanna Marin (SDP) och till ministrarna i hennes regering samt till justitiekanslern.

I brevet skriver de att regeringen försöker snabba på lagstiftningsprocessen och att riksdagen därigenom har försatts i en pinsam situation.

Vehviläinen påminner ministrarna om att regeringen inte har mandat att spika tidtabellen för hur snabbt riksdagen behandlar lagförslagen.

Senare under tisdagen skrev tidningen Helsingin Sanomat att statsminister Marin på måndag kväll hade besvarat kritiken med ett eget brev.

Enligt tidningen förnekar Marin i brevet att hon angett tidtabeller för riksdagen. Hon skriver att regeringen har gjort egna uppskattningar av tidtabellen baserade på den information riksdagen har gett.

Källa: STT

Diskussion om artikeln