Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Två personer gick genom isen på olika håll i Östnyland – sjöbevakningen och räddningsverket varnar: "Hålls på torra land"

Från 2021
Uppdaterad 02.03.2021 20:54.
En sjöbevakare står och pekar ut mot isen under Emsalö bro.
Bildtext Där någonstans under bron finns vaken efter personen som gick genom isen på tisdagseftermiddagen. Aki Tiainen pekar ut stället.
Bild: Yle / Mira Bäck

I takt med att vårsolen lyser varmare blir också isläget i regionen allt osäkrare. På tisdagen gick två personer genom isen på olika håll i Östnyland.

Sjöbevakningen och räddningsverket varnar för att ge sig ut på isen.

En person omkom på tisdagsmorgonen efter att ha fallit genom isen med sparkstötting utanför Kalkstrand i Sibbo.

Medan räddningsmanskapet ännu letade efter den omkomne personens kropp i Sibbo hände nästa olycka, den här gången i Borgå.

På eftermiddagen gick en person genom isen under Emsalö bro. Det var tur i oturen att olyckan hände just där, strax intill sjöbevakningsstationen Kuggen.

– Vi såg från fönstret var han var och åkte iväg med vår hydrokopter till personen och hjälpte upp honom, berättar sjöbevakare Patrik Neem.

En grön hydrokopter. Fordonet har pontoner som medar och en motor bak på.
Bildtext Hydrokoptern kom till användning. Fordonet kan köra både på is och vatten.
Bild: Yle / Mira Bäck

Mannen fördes med ambulans till sjukhus, men verkar ha klarat sig bra efter omständigheterna.

– Han var ju nerkyld, men vad jag vet hände inget värre, säger Neem.

Neem och kollegan Aki Tiainen pekar på isen under bron, men för ett otränat öga är det svårt att urskilja stället där isen brast under mannen som var ute på promenad.

Det ser ut att finnas flera vakar, och det rinner öppet vatten i en bred fåra där det är strömt under bron.

– Man kan inte säga att det lönar sig att vara på isen. Den ser lockande ut eftersom den är ljus och fin ännu, men där det finns hårda strömmar och när solen gassar på på det här viset, så kan det gå otroligt snabbt när isen försvagas. Ställvis är det öppet, säger Neem.

Sjöbevakare Patrik Neem slår mot isen med ett metallspett för att testa om den håller.
Bildtext Patrik Neem testar isen utanför hydrokoptergaraget med ett spett. På det här stället är isen tjock men några meter närmare kameran går spettet lätt igenom.
Bild: Yle / Mira Bäck

Om man måste gå ut på isen behöver man känna till området och veta hur stark isen är, helst genom att själv mäta tjockleken. Dessutom ska man ha med sig isdubbar.

– Det är som en vass pigg i vardera hand. Man slår ett kraftigt grepp på isen och kan dra sig upp. Det är en mycket enkel och billig livförsäkring, säger Neem.

Tiainen påpekar att man kan höra isen röra på sig i solen, den knäpper och knakar invid stranden.

Två personer gick genom isen på samma dag - Sjöbevakningen varnar för dåliga isar i Östnyland

5:20

Gå inte ut på isen

Särskilt under Emsalö bro och på södra sidan om bron börjar isen vara i sådant skick att Tiainen helt avråder från att ge sig ut där.

Strömmarna äter upp isen underifrån så att den kan bli riktigt tunn på sina ställen. Strömmarna formar vakar i isen, vissa så stora att en människa lätt plumsar i.

Vy mot Emsalö bro från sjöbevakningsstationen Kuggen. Solen lyser på isen som är öppen ställvis.
Bildtext Isen under Emsalö bro är i dåligt skick. Söder om bron lönar det sig inte att ens försöka gå ut, men också på annat håll måste man vara väldigt försiktig. Det är bäst att hålla sig på torra land.
Bild: Yle / Mira Bäck

Fartygstrafiken till industriområdet i Sköldvik är i gång året runt, och vågorna från de stora båtarna kan också försvaga isen på ett större område än vad man ser med blotta ögat.

– På östra sidan om Emsalö är det lugnare vatten, men inte kan vi ju lova att isen håller där heller. Det lönar sig att vara extra försiktig nära farlederna, säger Tiainen.

Isläget förändras snabbt. Man ska överlag inte gå ut på isen om man kan se mörka fläckar, eftersom det ofta skvallrar om att den är svag.

Mot slutet av veckan utlovas kallare väder, men Tiainen varnar för att man inte ska låta sig luras att tro att isen är starkare än den i själva verket är.

Om det fryser på i några dagar kan isen få en vacker yta trots att den är svag och dålig undertill.

Räddningsverket i Östra Nyland avråder helt från att ge sig ut på isen mer i vår.

”Finska vikens, insjöarnas och åarnas isar är mycket bedrägliga just nu. Hålls på torra land.” uppmanar räddningsverket i en postning på Facebook.

Två personer står utanför ett fyrkantigt rött hus som flyter vid bryggan intill Emsalö bro.
Bildtext Sjöbevakningsstationen Kuggen är en flytande tvåvåningsbyggnad. Härifrån gick det snabbt att ge sig ut på tisdagseftermiddagens räddningsuppdrag.
Bild: Yle / Mira Bäck

Diskussion om artikeln