Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolorna i Vårberga uppmanar till vaksamhet – elever har trakasserats på skolvägen i Borgå

Från 2021
Lekplats vid skola.
Bildtext I Kantelehuset i Vårberga finns en svensk- och en finskspråkig skola.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kevätkummun koulus rektor har gjort en polisanmälan. Rektorn i Vårberga skola har via Wilma varnat och informerat föräldrar om vad som har hänt.

I början av veckan fick föräldrar till elever i Vårberga skola ett meddelande av rektor Jaana Viljakainen. Via Wilma berättade hon om att elever från den finskspråkiga skolan har antastats på skolvägen och att händelsen har polisanmälts.

Vi träffas utanför det stora Kantelehuset där de två skolorna verkar. Förskolebarnen har rastlekar på gång i snödrivorna.

Jaana Viljakainen säger att hon är mån om att samarbeta med föräldrarna för att skapa en trygg skolmiljö.

– Det är viktigt att informera om saken fastän det skedda inte direkt gäller oss, men vi har rätt så samma skolväg som finska skolans elever, säger hon.

Jaana Viljakainen utanför det moderna skolhuset.
Bildtext Till all lycka tycker jag ändå att sådant här inte hör till vardagen utan det är mer av en undantagssituation, säger Jaana Viljakainen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt de uppgifter som hon har fått av sin kollega Markku Antinluoma i Kevätkummun koulu handlar det om åtminstone två fall då elever har blivit trakasserade på skolvägen, men antastandet har också skett på fritiden.

Handlingarna ska främst ha riktats mot en och samma elev, senast då skoldagen började på måndagen.

– Ett barn blev då antastat eller förföljt under skolvägen, ända upp på skolgården, av en främling som också ropade. På grund av det gjorde rektorn en polisanmälan, säger Jaana Viljakainen.

Uppståndelse på sociala medier

Händelsen har lett till livlig diskussion på sociala medier i Borgå. Spekulationer har förts om att liknande fall har inträffat tidigare.

– Det är jättetråkigt och oroväckande att sådant här händer. Det är fråga om små barn som lätt skräms. Fastän det inte hände vår skola kan man känna sig rädd ändå, säger Jaana Viljakainen.

Nu uppmanar hon föräldrarna att vara vaksamma och att diskutera med sina barn om trygga skolvägar och hur man ska förhålla sig till vuxna personer som söker kontakt.

– Till all lycka tycker jag ändå att sådant här inte hör till vardagen utan det är mera en undantagssituation, säger Viljakainen.

Rektor Jaana Viljakainen på sin skolgård.
Bildtext Skolans personal följer med eleverna till och från busshållplatsen varje dag.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hon beskriver stämningen i skolan med 122 elever som rätt lugn.

– I dag har jag gått omkring och träffat elever och personal. Alla sysslar med det som de ska syssla med.

Responsen från föräldrarnas håll har också varit lugn hittills.

– Jag har inte kontaktats av någon förälder ännu. Jag har haft ganska bråttom i dag (läs: tisdag) så Wilma är ännu okollad. Det kan vara att någon förälder ännu vill diskutera detaljer.

Vårberga skola har redan innan händelsen infört som rutin att vuxna under skoldagen följer med eleverna till och från busshållplatsen.

Polisinrättningen i Östra Nyland kunde inte på tisdagen kommentera fallet för Yle Östnyland.

Elever trakasserade på skolväg i Borgå

4:59