Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden lovar vaccin till alla inom tre månader – oro för att delstater öppnar upp för tidigt

Från 2021
Uppdaterad 03.03.2021 08:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

President Joe Biden lovar att USA kommer att ha tillräckligt med vaccin för att vaccinera alla vuxna amerikaner i slutet av maj. Den tidigare prognosen var att målet skulle uppnås i slutet av juli.

Biden gav ingen tidsgräns för när alla kommer att ha fått sin vaccindos eller doser. Däremot sa han att hans administration är på god väg att införliva löftet att 100 miljoner vaccindoser ska vara levererade under administrationens första hundra dagar.

I ett tv-tal sent på tisdagen finsk tid sa Biden att den positiva utvecklingen beror på att läkemedelsbolaget Merck börjar tillverka konkurrenten Johnson & Johnsons nyligen godkända vaccin.

Biden varnade samtidigt för att pandemin inte är över.

– Dagens meddelande är ett väldigt steg i vårt arbete att besegra den här pandemin. Men jag måste vara ärlig med er. Den här kampen är långt ifrån över.

Han tillade att USA kommer att återgått normalitet om senast ett år och kanske tidigare.

– Men det hänger på att alla fortsätter, fortsätter att agera klokt och inser att vi fortfarande kommer att drabbas av förluster, sa han.

Bidenadministrationen oroar sig att delstaternas iver att upphäva sina coronarestriktioner kommer att leda till ytterligare en dödlig coronavåg under våren.

Texas häver restriktionerna

I natt meddelade Texas Guvernör republikanen Greg Abbott att han häver delstatens masktvång och en rad andra restriktioner.

– Det är dags att öppna upp Texas till 100 procent, sa Abbott.

Beslutet som träder i kraft den 10 mars häver också alla restriktioner på företag, utom i områden där trycket på våden är stort.

Texas guvernör Greg Abbott
Bildtext Guvernör Greg Abbott uppger att det nu är dags att häva masktvånget i Texas
Bild: All Over Press

Abbott uppmanade delstatens invånare att fortsätta vara försiktiga men underströk att delstatens ekonomi och arbetsmarknad nu måste återgå till det normala.

– För många texasbor har varit avstängda från jobbmöjligheter. För många småföretagare har kämpat med att klara av att betala sina räkningar, sa Abbott i ett tal handelskammaren i staden Lubbock.

Oroade sjukhus

Enskilda företag kan fortfarande kräva att deras kunder bär munskydd och till exempel restauranger kan fortsätta att begränsa sina kundantal.

Abbotts beslut välkomnas av många medan andra oroar sig för en fjärde virusvåg. Texas har fortfarande bland de högsta smittonivåerna i USA. Förra månadens köldkatastrof kan förvärra läget ytterligare eftersom många människor trängs i överfulla evakueringscenter.

Vid sjukhuset Houston Memorial Medical Center är chefläkaren Joseph Varon oroad.

– Jag oroar mig för att det blir en tsunami av nya fall. Jag hoppas verkligen att jag har fel. Men tyvärr verkar historien upprepa sig själv, säger han.

Sjukhusets ledning har redan uppgett att beslutet betyder att det kommer att behövas mer personal och ventilatorer.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC, NYT

Diskussion om artikeln