Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk säkerhetstjänst sätter högerpopulistiska AfD under lupp

Från 2021
Alice Weidel och Alexander Gauland står bakom ett mikrofonpodium på en presskonferens.
Bildtext AfD-politikerna Alice Weidel och Alexander Gauland på en presskonferens i februari.

Enligt uppgifter i tyska medier har den tyska inrikessäkerhetstjänsten gått in för att klassa hela det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland som ett misstänkt fall av högerextremism. Det här betyder att man nu, med vissa begränsningar, kan sätta partiet under övervakning.

Den tyska säkerhetstjänsten Verfassungsschutz har redan tidigare klassat vissa delar av det högerpopulistiska partiet AfD som högerextrema organisationer.

I mars i fjol gjordes den här bedömningen för den högerradikala så kallade ”flygeln” inom partiet och kort efter att beslutet hade fattats meddelade man från flygelns sida att man lägger ner verksamheten.

Det här verkar ändå inte ha ändrat på situationen inom partiet för nu rapporterar tidningen Der Spiegel att hela partiet, med vissa undantag, har satts under säkerhetstjänstens övervakning.

På grund av en pågående rättsprocess får säkerhetstjänsten i det här skedet ändå inte övervaka AfD-ledamöter i den tyska förbundsdagen, i de tyska delstaternas parlament eller i Europaparlamentet.

Enligt Der Spiegel får säkerhetstjänsten, på grund av rättsprocessen, inte heller bekräfta om partiet klassas som ett misstänkt fall av högerextremism, men enligt tidningens uppgifter ska beslutet ha fattats i förra veckan.

Bakom beslutet ligger ett expertutlåtande där det enligt tidningen slås fast att AfD inte omsätter principerna om människovärde och demokrati så som de är formulerade i den tyska grundlagen.

AfD har redan stått under övervakning i de östtyska delstaterna Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Thüringen och Sachsen.