Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hot om utestängning fick Viktor Orbáns parti att lämna EPP – Pietikäinen: Fidesz blev en belastning

Från 2021
Uppdaterad 03.03.2021 14:48.
Ungerns premiärminister Viktor Orban reagerar.  Han har fört sin vänsterhand till pannan och blundar.
Bildtext Viktor Orbán meddelade att Fidesz lämnar EPP.
Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Europaparlamentets största grupp, borgerliga EPP, godkände på onsdag en stadgeändring som gör det möjligt att utesluta partier som bryter mot EU:s demokratiska värderingar. Ändringarna godkändes med 148 röster mot 28.

De tidigare reglerna har endast gjort det möjligt att utesluta enskilda ledamöter. Nu kan en nationell partidelegation uteslutas i sin helhet om det anses att partiets linje står i strid med EPP:s och EU:s värderingar.

Beslutet har setts som ett redskap för att utesluta Ungerns nationalistiska regeringsparti Fidesz elva ledamöter ur gruppen. Då det blev klart att stadgarna ändras meddelade premiärminister Viktor Orbán att Fidesz lämnar EPP.

Enligt Orbán är de nya stadgarna en fientlig handling mot Fidesz och dess väljare. Han anser att det handlar om ett odemokratiskt försök att tysta ned Fidesz Europaparlamentariker.

Nordiska partier har krävt utestängning

Fidesz medlemskap har efterhand blivit en allt större belastning för parlamentets borgerliga grupp och den politiska partifamiljen EPP.

De nordiska EPP-partierna och parlamentarikerna har varit pådrivande i försöken att utesluta Fidesz ur EPP.

Sedan två år tillbaka är Fidesz rättigheter indragna i den politiska partifamiljen för konservativa och kristdemokratiska partier EPP.

Däremot har Fidesz elva Europaparlamentariker fortfarande samarbetet med EPP:s grupp i Europaparlamentet.

Pietikäinen: Fidesz blev en belastning

Men från och med i dag blir det alltså ett slut på Fidesz och EPP:s samarbete.

– Det är ett viktigt beslut som vi fattat om stadgarna. Vi måste kunna kontrollera vilka slags partier som kommer in i eller går ut ur partiet, säger Europaparlamentarikern Sirpa Pietikäinen (Saml).

Pietikäinen säger till Svenska Yle att Fidesz redan under en längre tid varit en belastning för EPP.

– Det har varit väldigt belastande för en stor del av våra delegationer under en ganska lång tid. Vi har debatterat frågan i snart tio år och försökt nå en kompromiss som kunde leda till en ändring av Fidesz politik. Men detta har inte skett.

Ungerns utveckling väcker pessimism

Överlag har de finländska EPP-medlemmarna en pessimistisk syn på utvecklingen i Ungern.

– Ungerns demokrati har kört in på en väg som man sällan återvänder från, säger Europaparlamentarikern Henna Virkkunen (Saml).

Fidesz utträde välkomnas över partigränserna.

– En rättsstatsprincipbroms har lämnat EPP-gruppen vilket nog kommer att underlätta arbetet och samarbetet i Europaparlamentet, twittrar SFP:s Europarlamentariker Nils Torvalds från den liberala Renew-gruppen.

De ungerska Europaparlamentarikerna lämnar EPP-gruppen med omedelbar verkan. EPP-gruppen förblir störst i Europaparlamentet trots utträdet.