Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Riitta-Liisa Roponen tar en etapp i stafetten efter starka VM-milen – norsk junior och Sveriges dubbla silvermedaljör möts på ankarsträckan

Från 2021
Riitta-Liisa Roponen skidar uppför backe.
Bildtext Riitta-Liisa Roponen var bästa finländska i intervallstarten.
Bild: Lehtikuva

Finländska kvartetten till damstafetten är utsedd. I de två nordiska favoriterna var det tuffare kamp om platserna – och dubbla världsmästarinnan får starta i Sverige.

Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Krista Pärmäkoski och Riitta-Liisa Roponen är de fyra åkarna som får chansen i torsdagens VM-stafett.

Det betyder två förändringar jämfört med säsongens enda stafett i världscupen. Skadade Kerttu Niskanen ersätts av Joensuu och Roponen får köra i stället för Laura Mononen.

Efter tisdagens tiondeplats i VM var Roponen given i laget. I skidförbundets pressutskick framgår inte i vilken ordning åkarna kör, men Roponen lär ta hand om en fristilssträcka.

Sundling kör för Sverige

Finland förväntas maximalt kunna fajtas om bronset. Det finns bara två favoriter till guldet – Norge och Sverige.

I ländernas medier har det skrivits om rävspel när båda nationerna valde att bekräfta laguppställningen så sent som möjligt.

Sverige försvarar guldet och kommer till start med tre åkare från 2019-laget. Formstarka Jonna Sundling – med dubbla VM-guld från sprintdistansen – kör startsträckan för Sverige.

Sedan följer Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson. Andersson och Karlsson har tagit medalj i båda individuella distansloppen.

– Min svåraste laguttagning. Vi blandade korten hela natten, säger landslagschefen Anders Byström enligt SVT.

"Pressen ligger på Frida"

Det norska laget består av Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug och Helene Marie Fossesholm.

För två år sedan körde Johaug sista sträckan i det norska laget, men nu blir det alltså junioren Fossesholm som får ansvaret.

Det kan bli en guldduell mellan Fossesholm och Karlsson.

– Pressen ligger på Frida. Jag ska kämpa med näbbar och klor, men trycket finns på favoriterna, säger Fossesholm enligt NRK.

Damstafetten startar klockan 14.15 på torsdag och sänds i Yles kanaler.

Diskussion om artikeln