Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slutpunkt för Petter Kukkonens jakt på rättvisa i VM-spåren – coronafallen en snackis vid hotellet, norsk landslagsledare ska ha brutit mot reglerna: "Konstigt att ingen sagt till"

Från 2021
Åkare i nordisk kombination vid VM 2021.
Bild: Lehtikuva

Hur lång är banan som nordisk kombination använder i VM? Petter Kukkonen har lyft frågan, men Fis gav kalla handen till Finlands protest.

Debatten kring längden på skidspåret i Oberstdorf verkar ha fått ett slut – trots att Finlands förbundskapten Petter Kukkonen har varit på krigsstigen.

Nu meddelar han till Yle att Finlands protest mot banlängden är avslagen.

Kukkonen anser att det är orimligt att mäta banlängden genom att åka längs mitten av skidspåret. Enligt det internationella skidförbundets vedertagna praxis mäts banorna i mitten av spåret – vilket också är fallet i Oberstdorf.

– Helt fel, tycker Kukkonen.

"Folk har uppfört sig bra"

Något som också blev en snackis vid landslagshotellet var coronaläget i VM-bubblan. Italiens landslag åkte hem och säsongens bäste backhoppare har testat positivt.

– Det är första gången under VM som man får sig en tankeställare. Det är klart att smittan har kommit under VM när de kommer fram i det här skedet, säger Ilkka Herola till Yle.

Herola tog silver förra veckan. Han har torsdagens individuella tävling och lördagens lagsprint kvar på sitt VM-program.

– Förhoppningsvis kan vi ta mästerskapet i mål med hedern i behåll, säger Kukkonen.

Det finländska VM-laget kom till Tyskland med ett chartrat plan och har bara rört sig vid det egna hotellet och tävlingsområdet.

– Folk har uppfört sig bra. Det är klart att det sker småsaker när man testar skidor och träffar människor, men man respekterar reglerna, säger Kukkonen.

Norska ledare ska ha brutit mot reglerna

Herola säger att coronasäkerheten vid hopptornet är så bra som den kan vara. Alla har munskydd på sig tills det är dags att göra sin tävlingsprestation.

En som däremot verkar ha brutit mot reglerna är Ivar Stuan – norska landslagets sportchef i nordisk kombination. NRK rapporterar att Stuan och några andra norska ledare har gjort fel.

– Brott mot coronaregler kan leda till att vi drar in ackrediteringen och då får man inte komma in på arenorna, säger det internationella skidförbundets tävlingschef Lasse Ottesen.

Ledarna ska ha låtit bli att använda munskydd under tävlingarna i samband med intervjuer. Stuan är kallad till ett möte för att ge sin bild.

– Jag tar det straff jag får. I intervjuzonerna är det två meters avstånd och det är viktigast. Jag tänkte mig inte för. Det är konstigt att ingen har sagt till. Jag har ju varit där i fullt dagsljus, säger Stuan.

Diskussion om artikeln