Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svetlana Tichanovskaja till Svenska Yle: "Belarus stats-tv måste sparkas ut ur Eurovision Song Contest"

Från 2021
Mörkhårig kvinna i blå klänning. Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på besök i Finland.
Bildtext Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas besök i Finland avslutas 4. mars.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja säger till Svenska Yle att hon är nöjd med det politiska stöd och den solidaritet som hon fick av Finlands politiska ledning.

- Jag förstår bra att Finland inte kunde lova att medla i Belarus politiska kris nu, sade Svetlana Tichanovskaja i en intervju för Svenska Yle.

Tichanovskajas kommentar gäller Pekka Haavistos intervju för Yle Uutiset där Haavisto sade att medling med hjälp av en utomstående part är möjligt först när den belarusiska regimen och oppositionen lyckats med att diskutera med varandra.

- Ingen kan ge ett löfte som hen inte kan infria. Men i diskussionerna här i Finland fick jag starkt stöd för att Finland kommer att göra det de kan för att en medling i Belarus ska bli möjlig i framtiden, säger Tichanovskaja.

Tichanovskaja säger att samtalen med president Sauli Niinistö, statsminister Sanna Marin och utrikesminister Pekka Haavisto var väldigt öppenhjärtiga.

Pääministeri Sanna Marin ja Valko-Venäjän opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja.
Bildtext Finlands statsminister Sanna Marin träffade den belarusiska oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja i Helsingfors. "Det var väldigt inspirerande att träffa Sanna Marin, som representerar en ung generation av politiker. Kampen i Belarus handlar inte om östs kamp mot väst utan om det förgångna som kämpar mot framtiden", säger Tichanovskaja.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

- Den finländska statsledningen vill fortsätta stödja det belarusiska folket och fortsätta idka påtryckningar mot regimen. Vi diskuterade också att Finland framöver kunde stödja det belarusiska civilsamhället, säger Svetlana Tichanovskaja.

"Porta Belarus stats-tv från Eurovision Song Contest"

Svenska Yle frågade den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja hur hon ser på initiativet att utesluta Belarus stats-tv från Eurovisionssamarbetet.

Eurovision ordnas i år i Rotterdam
Bild: EBU

- Jag stöder helhjärtat initiativet att porta BTRC från European Song Contest och EBU (Europeiska rundradiounionen).

Tidigare i vinter har Europaparlamentets liberala grupp ALDE börjat samla namn till en motion för att frysa ut stats-tv:n Belteleradiocompany från Eurovision Song Contest och från hela EBU.

Demonstranter med vit-röda flaggor
Bildtext Under hösten 2020 samlades tiotusentals belarusier i flera månader i protester mot valfusk och mot Aleksandr Lukasjenkos totalitära regim. Över 30 000 personer har gripits i Belarus sedan augusti 2020. Protesterna fortsätter än idag, men deltagarantalet har sjunkit kraftigt sedan hösten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

- BTRC levererar bara regimens propaganda. När massdemonstrationerna mot valfusk började i augusti 2020 vägrade stats-tv:n att i sina sändningar visa den verkliga situationen i landet, säger Svetlana Tichanovskaja.

- Jag vädjar till alla länder, även Finland att stödja detta initiativ, säger Tichanovskaja.

Motionen i Europaparlamentet är kopplad till en belarusisk kampanj med samma mål.

Stiftelsen Belarusian Foundation for Cultural Solidarity har krävt att stats-tv:n ska portförbjudas från ESC och EBU med motiveringen att stats tv:n är en del av Aleksandr Lukasjenkos propagandamaskineri.

Bland de hundratals kulturarbetare och journalister som gripits och fängslats under höstens och vinterns protester mot valfusket finns också två tidigare BTRC-medarbetare.

Denis Sokolov har under många år varit BRTC:s regissör under Eurovision Song Contest – nu sitter han i fängelse efter att han visat sitt stöd för protesterna mot Lukasjenkos regim.

Också tv-korrespondenten Ksenia Lutskina, som jobbat för BTRC, sitter fängslad efter att ha deltagit i demokratiprotesterna i Belarus.

Tv- och radiochef på EU:s sanktionslista

De belarusiska kulturarbetarna som kräver att den belarusiska stats-tv:n BRTC ska frysas ut ur Eurovision-samarbetet påminner om att BRTC:s högsta chef Ivan Eismont redan i december 2020 lades till EU:s sanktionslista.

Sanktionerna mot Eismont är kopplade till att han som radio och tv-chef är ansvarig för den propaganda som BRTC sprider.

EU påpekar också på att Ivan Eismont personligen gjort sig skyldig till kränkningar av mänskliga rättigheter efter att han avskedat strejkande journalister i samband med de regimkritiska protesterna hösten 2020.

"EBU: Vi är en organisation utan politisk agenda"

EBU, där också Yle är en av medlemmarna, har svarat på kraven att utesluta BTRC från Eurovision Song Contest och EBU med att säga att "ESC är en musiktävling utan en politisk agenda."

- EBU har också riktat sig till BTRC och bett dem försvara journalistiska värderingar så att medborgarna har tillgång till mångsidig information och så att de får höra olika åsikter, säger
EBU:s generaldirektör Noel Curran i ett formellt svar till de belarusiska kulturarbetarna.

Sergej Budkin från Belarusian Foundation for Cultural Solidarity har gett EBU svar på tal:

- Om EBU är politiskt obundna, hur kan denna politiska obundenhet innefatta en organisation (BTRC) som upprepade gånger brutit mot mänskliga rättigheter?

Diskussion om artikeln