Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46 körde över Dicken i handbollsligan – Karislaget går direkt till semifinal

Från 2021
Uppdaterad 03.03.2021 22:19.
Nico Rönnberg skjuter ett skott.
Bildtext BK-46:s Nico Rönnberg gjorde tolv mål i matchen mot Dicken.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Om Karislaget BK-46 verkade oinspirerat i derbymatchen mot Sjundeå IF i lördags, så var det inget fel på Karislagets inställning på onsdagen mot Dicken. Helsingforslaget föll med klara siffror i Karis idrottshall.

Slutresultatet blev 29–22 (14–11).

BK-46 blev bättre ju längre matchen led. Hemmalagets försvarsspel var aggressivt och uppoffrande. Och då målvakten Mikael Heinonen var på spelhumör var Dicken mer eller mindre chanslöst i matchen.

Framåt var Nico Rönnberg nästan omöjlig att stoppa och gjorde sammanlagt tolv mål. Också Linus Lindberg var effektiv och stod för sex fullträffar. Jac Karlsson var dessutom på spelhumör.

Mot slutet av matchen kunde BK-46 rotera spelare. Trots att Karislaget bytte in flera sådana spelare som fått mindre ansvar under säsongen fortsatte BK-46 att dominera matchbilden.

Försvarsspelet fungerade för BK-46

BK-tränaren Andreas Rönnberg konstaterar att hans lag gjorde många saker bättre än i derbyt mot Sjundeå för några dagar sedan.

– Vårt försvarsspel var mycket bättre än det varit de senaste veckorna och vår målvakt Mikael Heinonen spelar bra vilket gör det svårt för Dicken.

Han lyfter också upp inställningen som var på topp hos BK-spelarna.

– Vi har tränat två gånger efter Sjundeåmatchen och har snackat om saken. Jag sade till spelarna hur jag tycker att det ser ut och sedan fick spelarna diskutera saken sinsemellan.

– Det känns väldigt skönt att som tränare se att spelarna tar till sig och sedan visar rätt inställning på planen, säger Andreas Rönnberg.

Dickens Filip Söderlund säger att hans lag inte kom upp till sin egen nivå i matchen.

– I början såg det någorlunda ut, men mot slutet av matchen var det inte alls vårt eget spel.

Tuffa matcher i övre slutserien

Att Dicken inte presterat på samma vis som laget gjorde i grundserien är inte så överraskande för Söderlund.

– I övre slutserien är alla matcher tuffa, de andra lagen har tagit ett steg framåt sedan början av säsongen och vi har inte samma flyt som vi hade i grundserien, säger han.

Dickens Filip Söderlund kastar bollen.
Bildtext Filip Söderlund hör till de bärande spelarna i Dicken.
Bild: Patric Westerlund / Yle

BK:s Nico Rönnberg säger att det är laginsatsen som avgjorde mot Dicken.

– Vi hjälper varandra bakåt. Gör en spelare bort sig, kommer en annan och hjälper. Mikael Heinonen är superbra i målet och framåt håller vi vårt koncept, det koncept vi är bra på.

I slutet av matchen satt Rönnberg på avbytarbänken. En orsak var att låta hans skadade vrist vila lite. Vristen är inte helt återhämtad efter skadan i cupfinalen för några veckor sedan.

– När matchen är mer eller mindre avgjord är det ganska skönt att titta på. Jag är ändå så pass mycket tävlingsmänniska att jag vill spela, men i dag var det skönt att inte behöva stångas i 60 minuter, säger Nico Rönnberg och hänvisar till sin sjuka vrist.

Dicken tar fart från kvartsfinalerna

Nu är det klart att Dicken tar fart från kvartsfinalerna. Filip Söderlund säger att Dicken nog är slagkraftiga då slutspelsmatcherna kör i gång.

– Det sitter nog mest i huvudet för tillfället och vi måste helt enkelt lösa upp det. Efter det måste vi komma tillbaka till vår egen nivå.

På lördag (6.3) spelar BK-46 sin sista match i övre slutserien. Den betydelselösa matchen går mot Cocks i Riihimäki.

Nu står det också klart att BK-46 går direkt till semifinal, vilket betyder några veckor utan matcher. Andreas Rönnberg säger att en paus passar bra.

– Vi har några spelare med små skador och några spelare är med landslaget, så det ska bli riktigt skönt att få lite paus från matcherna, säger BK-tränaren.

Jan-Erik Leandersson och Mikael Lindroos dömde matchen. Domarparet fick ta emot en del kritik från båda lagen över sina domslut.

Matchprotokollet finns på Handbollsförbundets webbplats.

BK-46 vinner över Dicken - bröderna Rönnberg från BK och Dickens Filip Söderlund kommenterar matchen

10:35

Cocks säkrade seriesegern i Sjundeå

I dagens andra match i övre slutserien lyckades Sjundeå IF stå emot Riihimäkilaget Cocks. Matchen som spelades i allaktivitetshallen i Sjundeå slutade 30–33 (13–18).

Segern betyder att Cocks vinner övre slutserien trots att en omgång ännu återstår att spela. Cocks går direkt till semifinal.

Sjundeå IF blir fyra och tar fart i kvartsfinalerna.

Diskussion om artikeln