Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tortyr och misshandel möter sexuella minoriteter i ryska fängelser och uppmärksamhet i medierna kan rädda liv

Från 2021
Aleksej Nazarov och Nikolaj Sjerbakov när de sitter inne i en av polisens bilar. På bilden har de mössa och munskydd.
Bildtext Aleksej Nazarov och Nikolaj Sjerbakov när de sitter inne i en av polisens bilar.
Bild: Kerstin Kronvall

Klimatet för alla medborgare i Ryssland har blivit hårdare men för dem som tillhör någon sexuell minoritet är läget livsfarligt. Det konstaterar aktivisten Aleksej Nazarov i Sankt Petersburg.

Han har redan i många år arbetat för hbtq-personers rättigheter i Ryssland, och han känner väl till ett fall som har fått en hel del uppmärksamhet den här vintern.

Det handlar om två tjetjenska bröder, 20-årige Salech Magamedov och 17-årige Ismail Isaev.

De var på väg att fly förtrycket i Tjetjenien då de i början av februari greps av polisen under ett uppehåll i Nizjnij Novgorod, knappt femhundra kilometer öster om Moskva.

Hårda bud i fängelset

Bröderna förpassades till ett fängelse i staden Gudermes i Tjetjenien och tilläts inte träffa vare sig sin mamma eller sin advokat. De anklagas för att ha bistått terrorister.

Aleksej Nazarov har sett fotografier av bröderna efter att de greps. De har fått sina huvud rakade och deras ögon visar att de har utsatts för förfärliga saker, säger Nazarov.

Han berättar att den person som tillfälligt gett bröderna en bostad i Nizjnij Novgorod är förkrossad. Han hade larmats till bostaden men kom för sent. Bröderna hade redan förts iväg.

Aleksej Nazarov frågar sig varför polisen i Nizjnij Novgorod gick med på att gripa männen.

Han förstår att den tjetjenska polisen jobbar som den gör. I Tjetjenien springer alla enligt den lokale presidenten Ramzan Kadyrovs order, men på andra håll i landet är polisen inte tvungen till det.

Om de glöms bort riskerar de livet

Om fallet inte hålls fram i medierna glöms det bort och då är risken stor att männen dödas i fängelset.

Vi kan inte förhindra att Magamedov och Isaev blir misshandlade i fängelset, men vi kan se till att de inte glöms bort, säger Nazarov.

Nu får de hjälp av en organisation, Rossijskaja lgtb-set, som bland annat bistår med advokathjälp och söker stöd hos den europeiska människorättsdomstolen.

Alla åsiktsyttringar tystas

Det här fallet är dessvärre bara ett bland många liknande i Ryssland. Medborgarnas rättigheter blir allt mera kringskurna och det gäller alla, inte bara de sexuella minoriteterna.

Skruvarna dras åt kring oss alla, vi har förlorat rätten att samlas, att uttrycka vår åsikt och i vissa fall till och med att utöva vår religion, säger Nazarov.

Läget blir inte bättre på grund av coronapandemin. Nu förbjuds möten och folksamlingar med hänvisning till smittorisken.

Det är klart att det inte finns någon coronasmitta på statliga parader, men så fort en enskild person vill visa sin åsikt står det ett moln av virus kring honom, säger Nazarov.

Samtidigt ser han också positiva förändringar. Medborgaraktivister av olika slag hjälper varandra och en ung, mera orädd, generation växer upp.

Nya modiga människor växer upp

Unga hbtq-personer vill inte gömma sig utan stiger fram och strävar efter öppenhet. Nazarov träffar sådana då han rör sig på olika håll i Ryssland inom sitt projekt ”Aktivismens alfabet”.

Vi träffas och informerar om hur man kan arbeta, hur man samarbetar med medier och hanterar myndigheter.

På senare tid är har det blivit allt vanligare att också andra än hbtq-personer deltar och delar med sig av sina erfarenheter.

När vi var i Archangelsk kom till exempel en av miljöaktivisterna som motarbetade en stor soptipp i Sjies till vårt möte och berättade om olika metoder.

Trakasserier är vardag

Upplysningsarbetet löper inte utan hinder. Det finns personer som på förhand meddelar myndigheterna på orter dit Nazarov och hans vänner är på väg. Då händer det att de grips redan vid ankomsten.

Då vårt plan landade i Vladivostok kom polisen ombord och grep oss, säger Nazarov.

I Jaroslavl i centrala Ryssland stormade polisen möteslokalen, tvingade upp deltagarna mot väggen, kroppsvisiterade och frågade ut dem.

Nazarov och hans partner Nikolaj Sjerbakov tvingades också till narkotikatest och måste åka inklämda i ett trångt polisfordon som kallas ”snutglaset”.

Trots motståndet fortsätter de sin kamp för jämlikhet. De vägrar också gömma undan sin kärlek och går bland annat hand i hand utomhus. Något som många uppfattar som mycket provocerande.