Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps anhängare planerar att storma kongressen igen – representanthuset ställer in session efter polisens varning

Från 2021
Uppdaterad 04.03.2021 07:19.
Polisen i Kapitolium varnar för en ny möjlig attack den 4 mars och har därför trappat upp säkerheten.
Bildtext Polisen i Kapitolium varnar för en ny möjlig attack den 4 mars och har därför trappat upp säkerheten.
Bild: /All Over Press

Representanthuset i USA ställer in sin session i dag av säkerhetsskäl efter uppgifter om en förestående attack. Enligt polisen planerar en högerextrem grupp att storma kongressen i tron om att expresidenten Donald Trump kommer att tillträda som president igen.

Kongressens polis slår larm om att att en milisgrupp planerar att storma kongressen igen så som Trumps anhängare gjorde den 6 januari.

Demokraternas majoritetsledare Steny Hoyer beslöt tillsammans med andra ledare i representanthuset att tidigarelägga en viktig omröstning om en ny polislag så att ledamöterna inte behöver samlas i dag.

Polislagen, som har fått sitt namn efter George Floyd som ströps ihjäl i fjol, antogs tidigt i morse i representanthuset med rösterna 220 mot 212. Lagen förbjuder bland annat sådana strypgrepp som ledde till att Floyd dog.

– Vi har fått uppgifter som tyder på att en grupp möjligen planerar att storma Kapitolium, vi tar dessa uppgifter på allvar.

Senaten har däremot beslutat att arbeta som normalt. Både senaten och representanthuset leds av demokrater, men senatens majoritetsledare Chuck Schumer och talman Nancy Pelosi har dragit olika slutsatser av den information som de har fått av Kapitoliums polis.

Senaten motiverar sitt beslut att samlas som normalt, med att varken FBI eller justitieministeriet har gett information om ett förstående nytt stormningsförsök.

– Jag vill inte förutsäga Nancy Pelosi, hon gör vad hon anser vara bäst för representanthuset, men Schumer har inte dragit samma slutsatser, säger den demokratiska senatorn Richard Durbin.

Säkerheten trappas upp på grund av QAnon

Kongressens polis har i veckor följt med hur Trumps fanatiska anhängare som inspirerats av QAnons konspirationsteorier har diskuterat ett stormningsförsök den 4 mars.

Dagen kallas för installationsdagen då Donald Trump svärs in för en andra mandatperiod. Konspirationsteorin bygger på det faktum att den 4 mars ursprungligen var den dagen då presidenter skulle installeras enligt konstitutionen.

Kongressens polis har tagit diskussionerna på allvar och vill inte ta några risker medan federala underrättelsetjänster inte verkar betrakta hotet som så allvarligt.

– Vi har fått uppgifter som tyder på att en identifierad grupp möjligen planerar att storma Kapitolium, vi tar dessa uppgifter på allvar, säger polisen i ett uttalande.

Säkerheten har skärpts i Washington inför en möjlig, ny attack mot kongressen.
Bildtext Säkerheten har skärpts i Washington inför en möjlig, ny attack mot kongressen.
Bild: Amy Harris/Shutterstock/All Over Press

Polisen informerade ledamöter om hotet i god tid men gav inga rekommendationer om huruvida arbetet borde ställas in den 4 mars.

Federala myndigheter säger att man visserligen bör oroa sig för attacker på ett allmänt plan, men att det denna gång inte finns några konkreta uppgifter om en ny attack.

Federala källor säger att det är möjligt att en del högerextremister bara försöker provocera myndigheter med sitt tal om en stormning.

– Den 4 mars är mediernas baby, ingenting kommer att hända, skrev en känd QAnon anhängare på appen Telegram som är populär bland konspirationsteoretiker enligt Washington Post.

En del kända QAnonledare varnar på Telegram sina anhängare att inte ta sig till Washington den 4 mars, eftersom motståndare försöker locka dem i en fälla.

Det anses inte heller möjligt att någon grupp kunde utföra en framgångsrik attack mot kongressen eftersom säkerheten och bemanningen har stärkts betydligt. Kongressbyggnaden omgärdas numera av ett stängsel som irriterar många invånare i Washington.

Försvarsministeriet Pentagon, nationalgardet och den federala polisen FBI är också på alerten på ett helt annat sätt under president Joe Bidens styre.

Källor: Washington Post, New York Times

Diskussion om artikeln