Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bildningsdirektörer i Österbotten: Oansvarigt, besvärligt och katastrofalt då besked om distansundervisning dröjer

Från 2021
Skolelev i grön huvtröja sitter vid en dator.
Bild: Petteri Juuti / Yle

På måndag borde tusentals skolelever i Österbotten veta om de ska till skolan eller inte. De flesta skolor verkar förbereda sig för distansundervisning i tre veckor men beskedet från Regionförvaltningsverket saknas..

Yle Österbotten har mejlat nio bildningschefer i Österbotten för att höra vad de anser om läget. Svaren är samstämmiga.

- Det är jättebesvärligt, svarar Christina Knookala i Vasa.

- Besluten kräver omorganiseringar av skoltransporter, matutdelning, matpaketering, planering av undervisningen, informationsförmedling till både lärare och elever med mera. Ju senare besluten kommer desto större är riskerna, skriver Knookala.

Teresia Tötterman-Engström i Nykarleby, Åsa Snickars i Närpes och Carola Holm-Palonen i Larsmo instämmer.

- Det är oansvarigt att RFV dröjer med sitt beslut, skriver Holm-Palonen.

- Det här läget skapar stor förvirring bland elever, föräldrar och personal. Det är en stor verksamhet som ska organiseras om och kommunerna behöver de regionala besluten i god tid, säger för sin del Denice Vesterback i Korsholm.

Eleverna kanske får besked först på söndag

Bildningschef Maarit Söderlund i Kristinestad kallar läget katastrofalt.

Hon säger att en kommun omöjligen kan fatta beslut om distansundervisning utan att ha någon laglig grund – antingen ett beslut från Regionförvaltningsverket eller att en smittskyddsläkare beslutar om det utgående från smittoläget i kommunen.

- Men i vår kommun är situationen egentligen ganska bra. Jag tycker att vi absolut behöver ett beslut från regionförvaltningsverket innan vi kan avgöra det här.

kvinna sitter på sten framför gammal byggnad
Bildtext Maarit Söderlund, bildningschef i Kristinestad. Arkivbild.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Söderlund säger, liksom de andra bildningsdirektörerna, att allt är förberett för distansundervisning.

Söderlund tvekar men säger att hon ändå i det här läget anser att man kunde fortsätta med närundervisning, kommunen har så få fall av covid-19.

Var är eleverna på måndag morgon om inget hörs från Regionförvaltningsverket den här veckan?

- Får vi inga besked måste jag diskutera med vår infektionsläkare och han måste då ta beslut om vi stänger skolorna eller inte. Då först kan jag ta beslut. Mitt beslut måste grundas på någon annans beslut. Men eftersom regionförvaltningsverket inte har fattat något beslut är den här situationen så katastrofal.

Så här får det inte gå till, anser Söderlund.

- Tiden börjar ta slut. Om inte infektionsläkaren har grund för att ta beslut om att stänga så måste jag på söndag informera att de ska till skolan. Det är helt otroligt att det har gått så här på tok.

Jakobstad hoppas på enhetlig linje

Jan Levander i Jakobstad hoppas få ett beslut från RFV senast i dag (torsdag).

- Ifall RFV inte tar ställning tar kommunen beslutet. Innan beslutet tas bör vi nog ha en diskussion med kommunerna i regionen ifall vi hittar en enhetlig linje, uppger Levander.

Han anser för sin del att man mycket noggrant ska överväga saken innan man tar beslut om distansundervisning för årskurs 7-9.