Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Rantanen tokdominerade och gjorde fyra poäng mot San Jose – Tuukka Rask saknade publiken när förre lagkaptenen hyllades: ”Skulle säkert ha fått en lång stående ovation”

Från 2021
Mikko Rantanen firar sitt mål mot Anaheim.
Bild: John Cordes/Icon Sportswire/AOP

Att välja matchens lirare var inte speciellt svårt då Colorado slog San Jose med 4–0. Mikko Rantanen var fullkomligt lysande i matchen. Finländaren var inblandad i alla fyra mål och satte själv två av fullträffarna.

Mikko Rantanen plockar poäng i stadig takt just nu och i nattens match mot San Jose gjorde han sin bästa insats den här säsongen. Rantanen var överallt och låg bakom Colorados seger.

Finländaren spräckte nollan i slutet av den andra perioden då hans slagskott gick in bakom Martin Jones, och det var bara början.

I den sista perioden gjorde han ytterligare tre poäng. Först spelade han fram till Samuel Girards 2–0 och Gabriel Landeskogs 3–0, och spikade sedan själv slutresultatet då fem och en halv minut återstod av matchen.

Rantanens andra mål i matchen kom då han plockade upp pucken bakom kassen och petade in den vid stolproten. Rantanen har gjort 10+12=22 poäng den här säsongen och gick nu upp i täten i finländarnas poängliga i NHL.

– Det kändes väldigt bra och jag fick mycket hjälp av mina lagkamrater. Det handlar inte alltid om hur många poäng man gör, vissa matcher kan man vara dålig och ändå göra tre poäng, säger Rantanen på presskonferensen efter matchen.

Colorado tvingades avsluta matchen utan Nathan MacKinnon. MacKinnon skadade sig då han tacklades av dansken Joachim Blichfeld i mitten av den sista perioden.

– Jag såg inte tacklingen men jag hörde att den var mot huvudet. Jag hoppas att ligan tittar närmare på den och ger något straff, säger Rantanen.

Enligt Colorados tränare Jared Bednar ska MacKinnon efter omständigheterna må bra.

Rask och Boston förlorade

Tuukka Rask gjorde en stormatch i Bostons mål och räddade 27 skott, men till mer än en poäng räckte det inte. Boston föll med 1–2 efter straffar.

– De är ett skickligt lag och det blir alltid jämna matcher mot Washington. Vi möter varandra många gånger i grundserien och på det sättet kan vi förbereda oss för ett eventuellt slutspel där vi troligen ställs mot dem i något skede, säger Rask efter matchen.

David Pastrnak gav Boston ledningen i början av den sista perioden, men Lars Eller kvitterade några minuter senare. I förlängningen gjorde Rask fem räddningar och höll Boston med i matchen fram till straffläggningen.

Under matchen visades också en hyllningsvideo för Zdeno Chara. Veteranbacken gjorde 14 säsonger i Boston, men skrev på för Washington i december. Det här var hans första match i sin gamla arena som Washingtonspelare.

– Det suger att det inte var någon publik på plats, det hör ju till och han skulle säkert ha fått en lång stående ovation. Vi har upplevt mycket tillsammans och det är konstigt att se honom på andra sidan. För mig var det inte lika emotionellt som det skulle ha varit med publik på plats, säger Rask.

Även Antti Raanta gjorde en stark insats i Arizonas mål. Den skadeförföljde finländaren gjorde sin femte match den här säsongen och räddade 40 skott då Arizona slog Los Angeles Kings med 3–2.

Resultat:

Boston – Washington 1–2 efter straffar
BOS: Tuukka Rask 27/28 räddningar

Edmonton – Toronto 1–6
EDM: Jesse Puljujärvi 0+0, +/-0, 10.00

Anaheim – St. Louis 2–3
ANA: Jani Hakanpää 0+0, +/-0, 17.39
STL: Niko Mikkola 0+0, -2, 13.42

Vegas – Minnesota 5–1

Los Angeles – Arizona 2–3
LAK: Olli Määttä 0+0, -1, 14.31
ARI: Antti Raanta 40/42 räddningar

San Jose – Colorado 0–4
COL: Mikko Rantanen 2+2, +3, 21.42
COL: Joonas Donskoi 0+0, +/-0, 11.21