Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs nya aktivitetspark kan öppna redan i sommar - se de första skisserna på hur den kan se ut

Från 2021
En skiss över en aktivitetspark vid vattnet där det syns två padelbanor, ett café med uteservering plus en golfbana och en flytande bastu.
Bildtext Det här är en första skiss över området. En del ändringar har redan skett, enligt företagaren bakom projektet.
Bild: Janina Skult / JS Bygg&Design

Tidtabellen är tajt, men går allt som planerat öppnar Ekenäs nya aktivitetspark i Ormnäs i sommar. Bakom företaget Ormnäsparken står den lokala företagaren Jeanina Enberg.

- Tanken är att aktivitetsparken ska gynna både lokalbefolkningen och turister, berättar hon.

Företagaren Jeanina Enberg: "Aktivitetsparken i Ormnäs kan bli ett öppet vardagsrum"

4:36

Aktivitetsparken ska byggas upp på ett område vid Båssafjärden som tillhör staden. I måndags (1.3) godkände stadsstyrelsen i Raseborg det 20 år långa arrendeavtalet med företaget.

En flygbild över ett område vid vattnet där två bilar står parkerade vid en gräsmatta.
En skiss över en aktivitetspark vid vattnet, sett uppifrån. En brygga med en flytande bastu, två padelbanor, golfbana och beachvolleybollbana syns plus ett café med en uteservering.
Jämförelse av två bilder: Bilden till vänster visar hur området ser ut i dag. Den andra bilden är en skiss på hur aktivitetsparken kunde se ut.
Bilder: Christoffer Westerlund / Yle (vänster), Janina Skult / JS Bygg&Design (höger)

Parken ska bestå av två padelbanor, en äventyrsgolfbana, en flytande bastu och en beachvolleybollplan. I planerna finns också ett café, omklädningsrum samt lite andra aktiviteter så som trampolin och petanque.

Enberg har funderat på om platsen i Ormnäs är den rätta, men konstaterar att det inte finns någon annan plats i centrala Ekenäs för en satsning av den här omfattningen.

Hur beroende tror du att du kommer vara av fina somrar?

- Vi bor i ett land som har ett väldigt varierande klimat. Alla sommarföretagare hoppas väl på fina somrar men vädret kan vi inte göra något åt. Det är bara att hålla tummarna, säger hon.

En skiss över en aktivitetspark vid vattnet där en padelbana syns i ena hörnet och en golfbana i den andra. I bakgrunden skymtar en byggnad med uteservering.
Bildtext Aktivitetsparken ska byggas upp under våren.
Bild: Janina Skult / JS Bygg&Design

Staden hoppas på mer livskraft

Raseborgs stad hoppas att satsningen ger staden mer livskraft.

“Det är en rekreationsmöjlighet för stadens invånare och besökare”, säger stadsdirektör Ragnar Lundqvist per e-post.

Arrendet på 4 000 euro per år kom staden fram till genom att jämföra med liknande objekt, skriver mätningschef Roger Nyberg. Staden har inga färdiga tabeller med kvadratmeterpriser för markområden som hyrs ut.

“Årsarrendet för specialobjekt härleds från liknande verksamheter om vi tidigare har arrenderat ut dylika. I Raseborg finns ju inte äventyrsgolf, padel, café och flytande bastu som ett koncept från tidigare så vi använde bland annat campingen intill och minigolfen i Stallörsparken som referensobjekt.”

När staden avgör arrendet tittar man på helheten, påminner Nyberg.

“Det sker alltid som en överenskommelse med den sökande. Saker att ta i beaktande är verksamheten, läget, omfattningen, investeringen och övrigt som kan påverka.”

Diskussion om artikeln