Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sköldvikområdets webbplats informerar inte på svenska - men om någonting riktigt allvarligt händer så varnar myndigheterna på två språk

Från 2021
Fackla med orange eld och svart rök, klarblå himmel.
Bildtext Facklor är en vanlig syn ur skorstenarna i Sköldvik.
Bild: Yle/Lone Widestam

Industriområdet i Sköldvik har en egen webbplats med viktig information för grannarna - men inte på svenska.

De som bor granne med industriområdet i Sköldvik i Borgå har fått vänja sig vid att nu och då se facklor, höra buller eller kanske känna någon lite ovanlig lukt ibland.

För att få reda på vad som pågår på området är då lättaste sättet att gå in på webbplatsen www.Kilpilahti.fi där företagen på Sköldvikområdet kan meddela om störningar eller bara annars berätta om vad de sysslar med.

Det här gjorde en lyssnare nyligen, men han fick sig en obehaglig överraskning.

Webbplatsen är ett bra sätt att hålla grannarna informerade och delaktiga i vad som sker på området, men det finns ett problem – webbplatsen saknar helt svenskspråkig information.

Det här trots att en stor del av invånarna i grannskapet är svenskspråkiga.

- Representanterna för företagen på Sköldvikområdet har tillsammans tagit beslutet att sidans huvudspråk är finska, säger Nestes kommunikationschef Päivi Kivilä.

Enligt Kivilä går det att få information på svenska om Sköldviksområdet via en säkerhetsutredning som publicerats på Kilpilahti.fi.

Informationen ges också via den tvåspråkiga publikationen Kilpilahti/Sköldvik NYT som delas ut till grannhushållen och publiceras på webbplatsen.

Tidningen har tidigare utkommit två gånger om året men publiceras i fortsättningen en gång per år.

Inga planer på svenska

Enligt Kivilä finns det för tillfället inga planer att börja publicera svenskspråkiga störningsmeddelanden på webbplatsen.

Ingen behöver ändå vara orolig för att bli helt utan information om det händer någonting riktigt allvarligt.

Om det på Sköldvikområdet inträffar någon sådan faro- eller undantagssituation som påverkar mer än bara själva industriområdet så övergår ansvaret om att varna allmänheten till myndigheterna.

Myndigheterna varnar om fara med en ljudsignal samt genom att skicka ut ett faromeddelande på både finska och svenska i tv och radio.

På räddningsväsendets webbplats kan du läsa mer om hur du känner igen ljudsignalen för fara och hur du ska agera då.

Tyvärr finns inte heller den sidan på svenska just nu. Webbplatsen uppdateras och man har ännu inte hunnit översätta allt innehåll, står det i ett meddelande när reportern försöker ändra språket.

Diskussion om artikeln