Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya företagaren för Solliden camping i Pargas ser många möjligheter: "Helheten på Solliden är väldigt fin, där finns alla pusselbitar som behövs"

Från 2021
Uppdaterad 05.03.2021 08:58.
Badstrand och brygga med solande barn och vuxna.
Bildtext Solliden camping har renoverats en hel del de senaste åren, men fortfarande finns det mycket att renovera.
Bild: Arash Matin

Den nya företagaren för Solliden camping i Pargas ser många möjligheter

5:29

I början av mars blev det klart att Åboföretaget Konfer Ab är ny företagare för Solliden camping i Pargas. Det nya företaget ser fram emot att få utveckla Solliden under de följande sju åren.

I augusti i fjol meddelade de tidigare företagarna att de inte längre vill fortsätta driva campingen. En orsak till det här var att de tyckte att Pargas stad inte satsade tillräckligt på campingen och att en alltför stor del av arbetet föll på företagarna.

"Det är ett bra ställe att utveckla vidare"

För tre år sedan tog Konfer över den gamla folkhögskolan, nuvarande skärgårdsskolan på Houtskär och då väcktes intresset för att jobba mera i skärgården. När vd Johan Gräsbeck besökte Solliden för första gången blev han förtjust i omgivningen.

- Helheten på Solliden är väldigt fin, där finns alla pusselbitar som behövs och det är ett bra ställe att utveckla. Det var många saker som var rätt, säger Gräsbeck.

Med tanke på coronapandemin är några större förändringar inte att vänta till årets campingsäsong.

- Planen för den här sommaren är att fortsätta verksamheten ganska långt som tidigare. De gäster som besöker campingen på nytt märker kanske inte ens att det är ett annat företag som sköter verksamheten. Men sedan gäller det förstås att tänka framåt och fundera på vad man kunde förändra och förbättra och fråga vad kunderna vill ha, säger Gräsbeck.

Stuga bland träden.
Bildtext Stugorna på Solliden behöver förnyas.
Bild: Arash Matin

"Vi räknar inte med ett större ekonomiskt stöd från staden"

Skärgårdsskolan på Houtskär ägs av en förening och det är föreningen som gör investeringarna medan företaget ser till att verksamheten rulla på som den ska. På Solliden kommer företaget ta ett större ansvar för att satsa och utveckla verksamheten.

Med tanke på det ekonomiska läget efter coronapandemin och Pargas stads stora satsningar på bland annat det nya skolcentret, räknar Gräsbeck för tillfället med att företaget som i första hand står för renoveringarna och investeringarna.

- Vi räknar inte med något större ekonomiskt stöd av staden, utan vi siktar på en verksamhet som ger oss ett överskott, som kan användas för att utveckla verksamheten. Det här beror förstås också på hur säsongen blir, men man måste ju tänka att de investeringar man gör kan användas flera år framöver, säger Gräsbeck.

Inom den närmaste tiden kommer Gräsbeck att sätta sig in i det administrativa arbetet och rekrytera sommarpersonal till campingen. Något exakt datum för när campingen kan öppna för säsongen kan han inte ge i det här skedet.

- Drömmen är att vi kan öppna genast i början av maj. Det kan vara orealistiskt i det här läget, men vi hoppas att smittoläget snart är bättre. Jag tror att vi fortfarande kan få en fin sommarsäsong och hoppas att också många Pargasbor och Åbobor hittar till oss, säger Gräsbeck.

Hyresavtalet är för åren 2021-2027 med en option på tre tilläggsår.

Diskussion om artikeln