Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Idéplanen för Kräkelsundet i Tolkis är klar: "Vi får ett till rekreationsområde och utfärdsmål för alla, inte bara för Tolkisborna"

Från 2021
Uffe Johansson står vid Kräkelsundet på vintern iklädd solglasögon.
Bildtext Uffe Johansson är nöjd över att det ser ut som om det blir fler båtplatser i Kräkelsundet.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Utvecklingen av Kräkelsundet i Tolkis har länge varit på tapeten och nu har processen igen tagit ett kliv framåt då idéplanen är klar.

Enligt idéplanen ska småbåtshamnen bland annat få ett café, cirka 500 båtplatser, två vågbrytarbryggor, en ramp och en pir där man kan ta upp och sätta i båtar och ett ställe för bränsledistribution.

Utöver detta planeras också en avfallsstation, en flytande tvättanordning och en möjlighet att tömma septiktankar.

Området väster om Tolkisvägen tänker man sig att kunde fungera som vinterförvaring för båtar och på sommaren kunde samma område fungera som långtidsparkering.

För att göra hela området mer tillgängligt planerar man också att förlänga gång- och cykelvägen till Emsalö bro.

Uffe Johansson står vid Kräkelsundet och njuter av vintersolen iklädd solglasögon.
Bildtext Uffe Johansson njuter av vårsolen.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Planen innehåller något för alla

Tolkisbon Uffe Johansson tycker att den nya idéplanen låter bra på grund av att den verkar innehålla något för alla. Själv är han mest nöjd över att det kommer fler båtplatser,

- Det blir fler båtplatser för Borgåborna hoppas jag i alla fall. Visst har vi ju båtupptagningsplatser på många ställen men båtplatser behövs ju nog.

Johansson tycker att man delvis kan märka att staden också lyssnat på invånarna gällande vad som behövs i Kräkelsundet.

- Men det återstår ju nog att se hur det går. Det är ju ett mångårigt projekt så det hinner ju förändras. Man kanske kommer underfund med att vissa saker inte fungerar på vissa sätt och så vidare, så på det sättet är det ju bra att det byggs i etapper.

Yle Östnyland träffade också Uffe Johansson ifjol då planerna inte ännu stod klara. Då var han orolig över att det skulle bli för stort och förstöra naturen, men den oron verkar ha försvunnit.

Oron hade mest gällt den västra sidan av Tolkisvägen och båtförvaringen där, men enligt de nya planerna ser den annorlunda ut.

Kräkelsundet i Tolkis på vintern.
Bildtext På vintern är Kräkelsundet inte lika livligt.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Inte bara för Tolkisborna

I nuläget ser Johansson inte något i planen som kunde förbättras.

- Det kommer ju både båtplatser, upptagningsplats, café, strandbodar och flytande stugor. Det här är ett sådant ställe som i princip är oanvänt så jag tycker att det som de har planerat för området är bra.

Om alla planer blir av, vad betyder det då för Tolkisborna?

- Vi får ett till rekreationsområde och utfärdsmål för alla, inte bara för Tolkisborna. Jag tror nog att det är mer positivt än negativt.

Konsulter och invånare

Borgås stadsplaneringschef Dan Mollgren berättar att det är en stor arbetsgrupp som jobbat med idéplanen.

Bland annat har man anlitat konsulter som är experter på hamnområden och förutom detta har man också fört dialog med invånarna.

Nästa steg i projektet är att få respons.

- Nu ä det viktiga att få ut idéplanen för diskussion, samla feedback på den och få in synpunkter som hjälper oss att vidareutveckla planen. Efter det är det detaljplanering som gäller.

Diskussion om artikeln