Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studentrestaurangerna vill inte tvingas hålla öppet – kundmängderna har sjunkit drastiskt och inget statligt stöd finns att få

Från 2021
Uppdaterad 05.03.2021 08:56.
Två personer står och tar mat från en buffé.
Bildtext Arkivbild. Studentrestauranger vill inte klassificeras som peronalrestauranger.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Studentrestaurangernas kundantal har sjunkit med 80 procent - vill inte hålla öppet

4:45

Enligt regeringens förslag kommer personal- och studentrestauranger inte att vara inkluderade i den tillfälliga nedstängningen av restaurangbranschen. När restaurangerna tillåts vara öppna så har de heller ingen rätt att ansöka om statligt stöd, trots att kundantalet nästan helt och hållet försvinner.

Jämfört med tidigare år har kundantalet redan sjunkit med 80 procent på studentrestaurangerna.

Motiveringen bakom förslaget är att personalrestauranger endast tillåter en begränsad kundkrets i restaurangen, men studentrestaurangerna är inte stängda för allmänheten. I princip kan vem som helst komma in och äta på en studentrestaurang.

Enligt direktören för företagstjänster vid UniCafe, Leena Pihlajamäki, verkar det underligt att deras restaurang med 300 sittplatser får ha sina dörrar öppna för de 90 000 studerande som finns i Helsingfors utan att det ses som en risk.

Unica Oy, företaget som tar hand om Åbo universitets studentrestauranger, anser att förslaget är oberättigat. Verksamheten har blivit så gott som obefintlig.

- Nu när campus är stängt och de flesta studerande är på distans så har antalet kunder minskat avsevärt. Den del av vår verksamhet som består av catering har också blivit väldigt liten, säger Krista Vanhala, verkställande direktör vid Unica Oy.

Bristande kommunikation

Studentrestaurangerna anser också att kommunikationen från regeringen har varit oklar.

- Det är Regionförvaltningsverket som ska bestämma hur vi på studentrestaurangerna ska göra. Sen kommer det ändå nya bud från en mängd olika instanser och allt blir väldigt oklart. Folk kan lätt tolka fel, säger Anne Peltonen, som är restaurangchef för studentrestaurangen Kåren i Åbo.

Profilbild på Anne Peltonen, gula Kårens byggnad i bakgrunden.
Bildtext Anne Peltonen anser att kommunikationen från regeringen har varit oklar.
Bild: Yle/Nora Engström

- Jag tycker att det finns flera ologiska punkter i regeringens kommunikation. Det känns också ofta som att omtanken för företagarna inte är den största, säger Vanhala.

Det som Vanhala menar med ologiska punkter är regeringen inte verkar ha en tillräckligt klar bild av hur olika restauranger fungerar.

Vanhala tillägger också att hon förstår att vissa personalrestauranger måste hållas öppna, exempelvis sjukhusens personalrestauranger.

Nu går förslaget vidare till riksdagen. Studentrestaurangerna hoppas på att inkluderas i de restauranger som måste stänga för att därmed vara berättigade till finansiellt stöd.

Diskussion om artikeln