Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilkka Herola snabbast i skidmomentet – missen i backen grusade medaljchanserna: "Det var en fin dag, för att knipa medalj hade något exceptionellt krävts"

Från 2021
Ilkka Herola avancerade från 19:e till 6:e plats i skidmomentet.
Bildtext Ilkka Herola avancerade från 19:e till 6:e plats i skidmomentet.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

I nordisk kombination pekade allt inför skidmomentet på att Johannes Lamparter, Jarl Magnus Riiber och Akito Watabe skulle göra upp om medaljerna. Så gick det – österrikaren Lamparter vann med 37 sekunders marginal. Ilkka Herola höll som vanligt god fart i spåret och noterades för den snabbaste tiden. Det räckte till en sjätteplats.

Den 19-årige österrikaren Johannes Lamparter gick ut först i skidspåret och såg till att hålla de två övriga guldaspiranterna Akito Watabe och Jarl Magnus Riiber på avstånd.

Riiber gjorde aldrig något försök att åka i kapp Lamparter, utan fokuserade på VM-silvret. Norrmannen knep andraplatsen med nio sekunders marginal till trean Watabe.

Ilkka Herola hade ett besvärligt utgångsläge då han gick ut över två minuter efter Riiber som startade som trea.

– Det känns illa, det är jobbigt att åka för fullt hela tiden. Det var en fin dag. Hoppet var inte optimalt. Skidåkningen går riktigt bra och i backen får jag tillräckligt ofta till det. För att knipa medalj i dag hade något exceptionellt krävts, sa Herola i tv-intervjun.

– Under hela karriären har jag gått in för att ge allt i spåret. En riktigt bra åkning, jag kan bara vara nöjd.

Lagsprint på lördag

Finländaren var snabbast i skidspåret. Det räckte till en sjätteplats. Fyran Eric Frenzel från Tyskland åkte i mål en dryg sekund före Herola.

Även Eetu Hirvonen var snabb och avancerade från 30:e till 18:e plats.

Perttu Reponen behöll sin 20:e plats och Otto Niittykoski tappade ett par placeringar. Niittykoski gick ut som 26:e och åkte i mål som 30:e man.

På lördag är det dags för VM:s sista tävling i nordisk kombination. Då står lagsprint på programmet.

– Jag tror att jag åker med Eero. Han var sjätte i åktid. Där avgörs det också i backen. Vi gör vårt bästa. Vi slår ur underläge, men vi får visa vad finländare går för, sa Herola i tv-intervjun.

Resultat:

1. Johannes Lamparter AUT 23.11,1
2. Jarl Magnus Riiber NOR +37,1
3. Akito Watabe JPN +45,8
4. Eric Frenzel +1.57,7
5. Fabian Riessle +1.57,9
6. Ilkka Herola FIN +1,59,0

18. Eero Hirvonen FIN +3.23,3
20. Perttu Reponen FIN +3.26,1
30. Otto Niittykoski FIN +4.37,9

Diskussion om artikeln