Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkong på agendan igen när Kinas Nationella folkkongress håller sin årliga session: Peking vill täppa igen "kryphålen" i Hongkongs valsystem

Från 2021
Uppdaterad 05.03.2021 14:09.
Folkets stora hall i Peking
Bildtext Parallellt med den Nationella folkkongressen pågår också Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens. Konferensen inleddes på torsdag i Folkets stora hall i Peking.
Bild: AFP / Lehtikuva

I dag på fredag gick startskottet för den kinesiska folkkongressens årliga session i Peking. De nästan 3 000 ledamöterna i folkkongressen fick under morgonen bland annat ta del av styrets femårsplan för landets ekonomi och det här årets mål för ekonomisk tillväxt.

I premiärminister Li Keqiangs öppningstal avslöjades att Kina strävar efter en ekonomisk tillväxt på över 6 procent i år.

Analytiker tror att tillväxten kan bli ännu högre än så.

På grund av coronapandemin var Kinas BNP-tillväxt endast 2,3 procent förra året, vilket är landets lägsta på tiotals år.

Men Kina var trots allt ett av de få länder vars BNP-tillväxt överhuvudtaget var på plussidan.

Förutom tillväxtmål avslöjade Li bland annat också en plan för landets klimatmål, reformer i Hongkongs valsystem och en ökad fokus på landets teknologiindustri.

Folkkongressens årliga session är ett viktigt tillfälle för Kinas kommunistiska parti att presentera politiska förändringar och ekonomiska förväntningar för det kommande året.

Mötet ger också kommunistpartiet möjlighet att få folkkongressens gummistämpel på olika förslag och rekommendationer.

I vanlig ordning kan man vänta sig att alla förslag som tas upp under mötet är avgjorda på förhand av kommunistpartiet ledning.

Kinas Nationella folkkongress

En presskonferens inför den kinesiska folkkongressens årliga session.
Bildtext På grund av coronapandemin är årets konferens, liksom förra årets, mera avskalad, och håller endast på i en vecka. Här pågår en videopresskonferens med folkkongressens talesperson Zhang Yesui under gårdagen.
Bild: EPA
Xi Jinping
Bildtext Kinas och kommunistpartiets ledare Xi Jinping deltog i öppningen av Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens på torsdag. Den rådgivande församlingen med sina omkring 2 000 delegater är parlamentets konsultativa politiska organ.
Bild: AFP / Lehtikuva

Styret vill se en högteknologisk framtid

Li lovade under presentationen av landets femårsplan för ekonomin att ''arbeta snabbare'' för att utveckla teknologin i Kina.

Kina har efter planeringsmöten i oktober förra året signalerat att landet vill ersätta förlorad internationell handel på grund av coronapandemin, med inhemsk efterfrågan.

Det här vill man göra genom satsningar på innovationer inom teknologin.

På så sätt blir landet också mindre beroende av omvärlden.

En av de bakomliggande orsakerna till satsningen på teknologin är rädslan för att USA ska isolera Kina, och hindra landets tillgång till nyckelteknologi som till exempel mikrochips.

Även misstänksamheten och fientligheten som europeiska länder visat gentemot Kina gällande en del av teknologin och hur landet hanterar människorättsfrågor, tros lika bakom.

Enligt mediebolaget Bloomberg är Kinas ambition att landets företag ska höra till de ledande inom allt från tillverkning av el- och hybridbilar till produktion av solenergi och annan grön energi.

Peking vill täppa till kryphål i Hongkongs valsystem

Under den Nationella folkkongressens möte förra året tillkännagav regimen den nya kontroversiella säkerhetslagen som skulle implementeras i Hongkong.

Under det här årets möte avslöjas nya planer för Hongkong, men den här gången handlar det om reformer i territoriets valsystem.

Peking vill täppa till de "kryphål" som möjliggör existensen av en liten opposition i Hongkong, som inte är lojal mot kommunistpartiet.

Det här bekräftades igår på torsdag av Zhang Yesuisom, en taleperson för folkkongressen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Den senaste utvecklingen visar att valsystemet måste
förbättrats för att hålla jämna steg med tiden och försäkra att "patrioter" styr Hong Kong, säger Zhang.

Val av ledamöter till Hongkongs lagstiftande församling

Under konferensen på fredag sa Wang Chen, som är viceordförande i folkkongressens ständiga kommitté, att den Pekingvänliga valkommittén i Hongkong, som väljer territoriets ledare, kommer att få en större roll också när det gäller att välja Hongkongs lagstiftande församling (Legco).

Wang sa att valkommittén kommer att välja en '' relativt stor '' andel av de just nu 70 ledamöterna i församlingen.

För närvarande väljs hälften av ledamöterna direkt av folket och den andra hälften av elektorer inom olika yrkes- eller intressegrupper.

Reformerna inom Hongkongs valsystem kan potentiellt bli det största slaget mot Hongkongs halvautonomi sedan britterna överlämnade territoriet till Kina 1997.

Hongkongs autonomi

Hongkongval kan skjutas upp

Det är fortfarande relativt oklart vilka alla reformer i Hongkongs valsystem som kommer att bli aktuella.

Enligt anonyma källor i tidningen South China Morning Post kommer valet av Hongkongs lagstiftande församling, som ordnas vart fjärde år, troligen att skjutas upp till hösten 2022 för att Peking ska hinna göra sina ändringar i valsystemet.

Valet har redan skjutits upp en gång under förra året, med hänvisning till coronapandemin.

Förutom det här kan det till exempel bli aktuellt med att ta bort platser i lokala distriktsråd i Hongkong, eftersom en del lokalval visat sig svåra för kommunistpartiet att kontrollera.

Oppositionen segrade stort i distrikrådsval

Hongkong har aldrig varit en demokrati, men territoriet har ändå lyckats behålla en rad val som gjort det möjligt för en liten, men högljudd, opposition att blomstra vid vissa lokalval.

Efter månader av massprotester i Hongkong mot Kinas styre 2019, vann oppositionskandidater i Hongkong en enorm seger i lokalvalet i slutet av året.

Det här var genant för Peking, då valet allmänt betraktades som en folkomröstning om stödet för demokratirörelsen i Hongkong.

Peking väntas nu göra sitt yttersta för att liknande pinsamheter inte ska upprepas i framtiden.

Den gripne mediamogulen Jimmy Lai eskorteras till en bil
Bildtext Bland annat Hongkong-mediemogulen Jimmy Lai har gripits med hänvisning till förra årets nya tuffa säkerhetslag och väntar nu på rättegång.
Bild: AFP / Lehtikuva
Gripna demokratiaktivister i Hongkong håller en presskonferens
Bildtext Här håller några demokratiaktivister en presskonferens utanför en domstolsbyggnad i Hongkong, där ett maraton av rättegångar mot 47 demokratiaktivister nyligen avslutats.
Bild: AFP / Lehtikuva

Förväntningarna på Kinas klimatplan är höga

Folkkongressens sammankomst ger kommunistpartiet en chans att lyfta fram sina triumfer från det gångna året både för landets befolkning och för omvärlden.

Det här kommer väl till pass efter ett tufft år som i Kina präglats av både handelskriget med USA och bekämpningen av coronaviruset.

Året har också präglats av västländers kritik mot landets agerande i Hongkong och behandling av uigurerna i Xinjiang.

Ur omvärldens synvinkel väntas den kinesiska ledningen tyvärr inte kunna erbjuda några triumfer att tala om på de här punkterna.

Men det som omvärlden med spänning väntat på är Kinas plan på hur landet tänker anpassa sin politik till löften som getts om klimatförändringen.

Vid ett FN-möte förra hösten gav Xi Jinping ett överraskande löfte om att Kina skulle bli koldioxidneutralt 2060.

Gavs inga stora klimatlöften

I sitt öppningstal på folkkongressens möte utlovade Li en miljövänlig utveckling i Kina.

Men premiärministern undvek att sätta några aggressiva mål för de närmaste fem åren som kunde hämma landets ekonomiska tillväxt.

Planen som Li presenterade hade få detaljer och signalerade inte någon brådska med att minska landets koldioxidutsläpp, utan följde samma takt som landets förra femårsplan.

Samtidigt finns det ännu hopp om att flera detaljer kommer att avslöjas under årets lopp, eftersom de nuvarande öppna ramarna ger regeringen en viss flexibilitet.

Källor: AFP, Reuters, AP, Bloomberg, The Guardian, Al Jazeera

Artikeln uppdaterades 5.3.2021 kl. 13.37 med ny information från folkkongressens möte.

Diskussion om artikeln