Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damernas skidskyttestafett bjöd på dramatik – Norges Ida Lien misslyckades rejält på vallen och Elvira Öberg såg till att Sverige vann

Från 2021
Elvira Öberg, Linn Persson, Hanna Öberg och Mona Brorsson ingick i det svenska vinnarlaget.
Bildtext Elvira Öberg, Linn Persson, Hanna Öberg och Mona Brorsson ingick i det svenska vinnarlaget.
Bild: Lehtikuva / AFP / Michal Cizek

Efter en paus på en och en halv vecka var skidskyttarna tillbaka i spåret. Efter VM fortsatte världscupen med tävlingar i tjeckiska Nove Mesto och damstafetten stod först på programmet. Norge såg ut att gå mot en seger, men Ida Lien sköt bort sig och i stället blev segerstriden en spännande duell mellan Belarus och Sverige.

För knappt två veckor sedan vann norska damerna stafettguld i VM. I världscupen ställde Norge upp med samma kvartett: Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien och Marte Olsbu Røiseland.

Tandrevold och Eckhoff såg till att Norge ledde efter både en och två sträckor. Lien, som prisades för sin VM-insats, var prickfri i det liggande skyttet och utökade ledningen till en halv minut.

I det stående skyttet missade Lien fyra av åtta skott och fick ge sig ut på en straffrunda. Sveriges Linn Persson tog över ledningen och sexan Lien hade 35 sekunder upp till täten.

Inför ankarsträckan skuggades ledande Sverige av tvåan och storskrällen USA, trean Italien och fyran Belarus.

Norska ankaret Røiseland gick ut som femma, 37 sekunder efter Sverige, och Norge var fortfarande med i kampen om en pallplacering. Men inte heller Røiseland fick till det och missade totalt fyra skott.

Blåvitt magplask

Belarusiskan Jelena Krutjinkina och svenskan Elvira Öberg gav sig ut på det sista varvet ungefär samtidigt. Krutjinkina såg ut att gå mot en skrällseger, men Öberg passerade på slutet och Sverige vann. Den blågula segern innebär att Sverige även vinner säsongens stafettcup.

På den sista etappen avancerade Frankrike från sjätte till tredje plats efter en vass insats av Julia Simon.

Finlands lag med Suvi Minkkinen, Mari Eder, Nastassia Kinnunen och Erika Jänkä hade ingen vidare dag och slutade på 19:e plats.

Bara Eder fick till det. Hon missade bara ett skott och på den andra sträckan avancerade Finland från 15:e till 9:e plats.

Resultat, 4 x 6 km:

1. Sverige 1.03.26,6
2. Belarus +1,2
3. Frankrike +27,8
4. Ukraina +28,7
5. Norge +40,0
6. USA +40,1
7. Itallien +40,1
8. Ryssland +51,6

19. Finland +5.07.4

Herrarnas sista stafett för säsongen körs på fredag klockan 16.20.