Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagets långa väg till VM-bronset – stjärnans svåra vinter, tunga skadesmällen, tuffa laguttagningen och känslofyllda minuterna i skogen: "Krista ångrar sig inte nu"

Från 2021
Krista Pärmäkoski och Glenn Lindholm efter VM-stafetten.
Bildtext Glenn Lindholm och Krista Pärmäkoski fick fira efter VM-stafetten.
Bild: Lehtikuva

Ett ifrågasatt damlandslag svarade med att skrälla i VM. Landslagstränaren Glenn Lindholm medger att det blev en dag då hela känslospektrat var i användning. Nu berättar han om resan mot det sensationella VM-bronset.

Några timmar har gått sedan Finlands stafettlag tog ett VM-brons i Oberstdorf. Och det är faktiskt sant, landslagstränaren Glenn Lindholm har hällt upp medaljkaffet när Yle Sporten når honom.

– Det kunde inte kännas mycket bättre. Många känslor har gått genom kroppen och många tankar har snurrat i huvudet de senaste timmarna. Det här var en känslofylld dag, säger Lindholm.

Han såg inte den dramatiska målgången. Han var mitt i skogen när han fick höra om Krista Pärmäkoskis bronsspurt vid stadion.

– Jag tog tio minuter för mig själv innan jag gick till stadion. Det var viktiga minuter. Man hann gå igenom en del – från våra läger i somras till den här stafetten. Medalj har varit vårt mål hela vägen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Krista Pärmäkoskis avslutning gav skrällbrons – se hur hon slog Jessie Diggins i stafetten! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Man behöver knappt fråga hur mycket bronset betyder för damlaget. Det framgick av scenerna i målfållan, men även de givna frågorna ska ställas.

– Det här är en medalj som betyder otroligt mycket. Vi lyckades ta en stafettmedalj med ett år till OS i Peking. Det här ger en ny skjuts framåt mot nästa säsong.

Kerttu Niskanen gratulerade

En dryg månad före skid-VM slutade Finland trea i världscupstafetten i Lahtis. Lindholm stod fast vid att VM-medalj är målet.

– Sen kom beskedet från Falun att Kerttu Niskanen hade brutit vadbenet. Det var en smärre katastrof för vårt lag, säger Lindholm.

Kerttu Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen tvingades kasta in handduken efter ett benbrott.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

– Vi har kanske inte trott på medalj nu, men vi har hoppats.

Och:

– Kerttu var en av de första som skickade gratulationer i dag. Hon blev utsedd till lagkapten redan i somras och hennes meddelande säger något om att vi verkligen är ett lag. Under gårdagens taktikgenomgång poängterade vi att alla åkare som är här i Tyskland är viktiga.

Tuff laguttagning

Bronslaget utgjordes ändå av fyra individer: Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen och Krista Pärmäkoski.

Med VM-bronset i bakfickan berättar Lindholm om laguttagningen som han och Ville Oksanen gjorde.

– Det var riktigt knepigt och vi spikade uppställningen först i går eftermiddag. Vi funderade hit och dit om vem som tar vilken sträcka.

När vi träffades efter stafetten såg man hur stor betydelse den här medaljen har för Krista. Hon har haft en väldigt svår säsong, och hon sa att den här medaljen är en av hennes viktigare

I intervjuerna inför stafetten verkade Pärmäkoski inte vara speciellt taggad på att köra sista sträckan.

– Krista vill gärna åka klassiskt, men banprofilen var tuffare på fristilen. Det var viktigt att vi fick vårt starkaste kort att köra ankarsträckan – och nu tror jag inte att hon ångrar det så mycket.

Krista Pärmäkoski efter målgång.
Bildtext Krista Pärmäkoski jublade som aldrig förr.
Bild: All Over Press

– Hon körde mot starka Jessie Diggins, men visade varför hon har så många medaljer från mästerskap och var snabbast på etappen. Det här var extremt viktigt för Krista med tanke på lördagens tremil och också för kommande säsong.

Hyllar hela laget

Lindholm tränade en stund med Pärmäkoski för några dagar sedan och fick indikationer på att damlagets största stjärna är på väg åt rätt håll.

– När vi träffades efter stafetten såg man hur stor betydelse den här medaljen har för Krista. Hon har haft en väldigt svår säsong, och hon sa att den här medaljen är en av hennes viktigare.

Vid hotellet hade Lindholm också hunnit prata med veteranen Riitta-Liisa Roponen. Sexton år efter sin första VM-medalj fyllde hon på med en ny stafettmedalj – på samma VM-ort.

– Man kan prata länge om Riitta-Liisa. Hon har alltid ett tydligt mål framför sig och i år var det fristilsmilen i VM. Hon gjorde det alldeles strålande där och förtjänade sin plats i stafettlaget.

Iivo har haft sin rakmaskin i flitig användning. Vi får se om mitt hår överlever

De två andra – Joensuu och Matintalo – är den yngre generationen i damlaget. De var debutanter i en mästerskapsstafett.

– Jasmi är stark kvinna mot kvinna och har egenskaper som gjorde att hon passade på startsträckan. Johanna är en åkare som finländsk längdåkning kommer att ha mycket glädje av framöver.

Överlever håret?

I kväll får det finländska laget sina medaljer i Oberstdorf. De får kliva upp på scenen tillsammans med norska och ryska åkare.

– När vi såg på taktiken för stafetten funderade vi aldrig ens på Norge och Sverige. De är de två bästa nationerna, men Sverige hade strul med vallningen och det spelade oss i händerna.

– Den här gången var det vi som hade turen på vår sida. Stolpe in, helt enkelt.

Nu är frågan om en medalj ändå betyder lite stolpe ut för Lindholm.

– Iivo har haft sin rakmaskin i flitig användning. Vi får se om mitt hår överlever, säger landslagstränaren och skrattar.

Diskussion om artikeln