Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien stoppar Astra Zenecas vaccinleverans till Australien med EU:s välsignelse

Från 2021
Uppdaterad 05.03.2021 08:18.
Parlamentet Montecitorio Roma
Bildtext Italiens underhus huserar i Montecitorio-palatset i Rom.
Bild: Christin Sandberg

Italienska myndigheter har inte gett svensk-brittiska vaccintillverkarna Astra Zeneca tillstånd att exportera 250 000 vaccindoser från sin fabrik nära Rom. Mottagarlandet skulle ha varit Australien.

Enligt medieuppgifter har Italien fått EU-kommissionens stöd i frågan. Det är första gången ett EU-land använder sig av de befogenheter som EU lanserade i januari, som ger medlemsländerna möjlighet att förbjuda export av coronavaccin.

De konfiskerade vaccinerna kommer nu enligt uppgifter distribueras inom EU.

Italien motiverar beslutet med att Australien inte har ett lika akut behov av vaccinen. EU-kommissionen har inte uttalat sig. Inte heller den australiska regeringen har ännu uttalat sig.

Tålamodet med Astra Zeneca börjar tryta

Bakom det italienska beslutet ligger det missnöje som finns i EU över vaccintillverkarnas svårigheter med att leverera de överenskomna doserna inom utsatt tid.

Astra Zeneca har sagt att man kommer leverera inte ens hälften av de vaccinmängder man hade lovat under det första kvartalet, och även i det andra kvartalet kan leveranserna bli betydligt mindre än utlovat.

Det här har lett till att flera EU-länder, bland annat Danmark, Österrike och Tjeckien, har beställt egna vacciner.

Vaccinationerna har fortskridit lite långsammare i Italien än i Finland. I Italien hade 7,8 procent av befolkningen vaccinerats fram till igår, medan motsvarande siffra i Finland är 8,7 procent.

Diskussion om artikeln