Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho och Marin överens: Lag om obligatoriskt munskydd är inte värd att satsa på

Från 2021
Uppdaterad 05.03.2021 06:01.
Jussi Halla-aho.
Bildtext Jussi Halla-aho tycker att obligatoriska munskydd är en dålig idé, för att de som nu inte använder dem sannolikt inte skulle använda trots ett tvång.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

I torsdagens A-talk diskuterades bland annat coronarestriktioner och hur kampen mot viruset borde organiseras. Statsminister Sanna Marin och Sannfinländarnas Jussi Halla-aho var överens om att obligatoriska munskydd inte är aktuella.

Oppositionens Halla-aho och Sari Essayah (KD) kritiserade regeringen med anledning av de problem föreslagna coronarestriktioner stött på den senaste veckan.

Regeringen har bland annat fått se en tre veckors restaurangstängning falla på dålig beredning, och fått kritik för sina lagtolkningar.

Essayah tyckte att det finns för många kockar då Social- och hälsovårdsministeriet, regionförvaltningsverk, kommuner, infektionsläkare och sjukvårdsdistrikt alla ska bidra med sina tolkningar och åtgärder.

- I början av pandemin diskuterades grundandet av en styrgrupp som skulle organisera kampen mot coronaviruset, en så kallad coronanäve (finska koronanyrkki) men det sade man nej till. Skulle inte en sådan vara bra nu? frågade sig Essayah.

Både statsminister Sanna Marin (SDP) och Halla-aho ställde sig kritiska till en coronanäve.

- Politiker och journalister tycker om att fästa sig vid trendiga ord, i det här fallet coronanäve, konstaterade Halla-aho men ifrågasatte om det skulle underlätta läget.

- Men att ministerierna bråkar med varandra och regionförvaltningsverken i offentligheten visar att beslutsfattandet inte fungerar, de olika delarna av statsapparaten ser inte sig som en del av ett kollektiv och arbetar inte tillsammans, så därför skulle en knutpunkt har kunnat vara bra, sade Halla-aho.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) svarade att kommunikationen kan bli bättre men att regeringens linje har varit tydlig, samtidigt som statliga verk ska tolka lagen.

Utegångsförbud sista utvägen

Panelen diskuterade också ett eventuellt utegångsförbud. Sanna Marin sade att de senaste prognoserna och modellerna från Institutet för hälsa och välfärd visar att coronaläget är mycket allvarligt, och att regeringen förbereder de verktyg som behövs för att utlysa utegångsförbud.

- Vi ska diskutera de här allvarligaste restriktionerna de närmaste dagarna, sade Marin.

Anna-Maja Henriksson påpekade att det är ytterst exceptionellt och att vissa kriterier måste uppfyllas för att utegångsförbud ska tas i bruk.

- Mig veterligen har Finland inte haft utegångsförbud sedan krigen, sade Henriksson.

Ingen vits med obligatoriska munskydd

Jussi Halla-aho sade också att han inte tycker det är värt att ens diskutera att göra munskydd obligatoriska. Det bara håller diskussionen levande.

- Det är också politiskt osannolikt att genomföra ett sådant tvång, sade Halla-aho.

Både han och statsminister Marin sade att munskydd i sig självt inte löser coronakrisen.

- Jag förstår att folk söker enkla lösningar men det finns ingen mirakelmedicin mot corona, sade Marin.

Samma mottagande fick Essayahs krav på att antalet kontakter utanför familjen skulle begränsas till en eller två personer, som i många andra länder.

- Liknande lösningar har gett olika resultat i olika länder, och olika lösningar har lett till bra resultat, konstaterade Halla-aho, och sade att han därför inte kan spekulera i vad som skulle vara en bättre strategi för Finland.

Diskussion om artikeln