Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen tar till fyra beredskapsparagrafer – ska trygga hälsovårdskapaciteten och samordna myndighetsinformation

Från 2021
Uppdaterad 05.03.2021 15:01.
Svenska Yle live: Regeringen tillämpar delar av beredskapslagen - Spela upp på Arenan

Omsorgsminister Krista Kiuru talar om robusta åtgärder mot coronasmittan som nu är lika allvarlig som för ett år sedan. Regeringen har hållit presskonferens om beredskapslagens paragrafer som tas i bruk för att trygga sjukvården och koordinera kommunikationen.

Presskonferensen sändes live med svensk simultantolkning. Du kan se den i sin helhet överst i artikeln.

Regeringen tar till krafttag mot viruset och måste därför ge avkall på vårdgarantin. Ändringen tas i bruk den 11 mars och gäller till slutet av april. Man vill trygga bärkraften och funktionsförmågan i vården.

Nu omdirigeras vårdresurserna till covid19-vården när det behövs.
Kommuner i särskilt angivna områden ska kunna beviljas rätt att avvika från tidsfristerna för icke brådskande hälso- och sjukvård, om det är nödvändigt för ordnande av brådskande vård.

Det finns fler coronapatienter på sjukhusen än för ett år sedan, då kulmen i epidemin nåddes, sa minister Krista Kiuru. Det blir nu möjligt att skjuta upp icke-brådskande operationer och flytta över patienter inom den offentliga sjukvården till den privata sidan.

Det får ändå inte äventyra patienternas hälsa. Patientsäkerheten ska prioriteras under alla omständigheter. Slopandet av tidsfrister gäller inte bedömningar av vårdbehovet, betonas det i beslutet.

Klarare kommunikation och koordinering

Statsrådet var samlat på fredagsförmiddagen kring paragraferna 86, 87, 106 och 107 i beredskapslagen som man nu har enats om. En motivering sägs vara att man vill lösa eventuella tvister om behörigheten i oklara situationer.

Resultaten meddelades vid en presskonferens som försenades med en timme. Medverkande var statsminister Sanna Marin (SDP), justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Ministrarna var upprörda över att antalet smittade också idag har ökat med över 700 personer.

Nu ska också kommunikationen från statsrådet koordineras i pandemiärenden. En motivering är att det cirkulerar felaktig och förvrängd information om coronaviruset och coronavaccineringarna. Sådan information kan i värsta fall utgöra ett hot mot medborgarnas hälsa.

Målet är att medborgare och sammanslutningar ska få en "klar och begriplig information om epidemins förlopp, om myndigheternas åtgärder för att bekämpa coronaviruset". Det verkar bli fler reklamkampanjer, också på regional nivå.

Inget landsomfattande utegångsförbud

Presskonferensen handlade om de få beslut som regeringen hade enats om på fredagen. Journalisternas frågor gick ändå vidare till nya beslut som är under beredning.

Statsminister Sanna Marin sa att man är förberedd för många scenarier, om smittläget blir allvarligare.

Begränsningar i rörelsefriheten har förberetts. Det kan gälla utegångsförbud för en viss tid inom vissa geografiskt väl avvägda områden. Något generellt utegångsförbud blir det inte i Finland, enligt statsministern.

Vid utegångsförbud skulle dagvård och närundervisning ändå ordnas, liksom för ett år sedan.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson ville inte alls kommentera detaljer i utegångsförbudet, för det har inte diskuterats på den nivån.

Kommunalvalet fortfarande osäkert

Minister Henriksson var mycket knapp med information om planerna för kommunalvalet i mitten av april.

Frågan var inte upp på regeringens möte. Partisekreterarnas parlamentariska möte pågår ännu. Det är de som avgör, sa statsminister Sanna Marin.

Om kommunalvalet hålls som planerat försöker man ge förtur i vaccinkön åt funktionärer i valnämnderna. Det gäller framförallt dem som är över 70 eller ingår i riskgrupperna.

Speciellt de som kommer i närmare kontakt med förhandsröstande i hemmen eller på anstalter ska vaccineras.

Vaccin från Ryssland?

Ministrarna fick också frågor om det ryska Sputnik-vaccinet som nu erbjuds Finland. Det berättade president Tarja Halonen om på torsdagen i MTV:s nyheter.

Halonen representerar Finland i en corona-arbetsgrupp i den internationella hälsoorganisationen WHO, förklarade Krista Kiuru. Ryssland har tillfrågats om möjligheten att delta i vaccineringar i resten av världen med Sputnik.

Här i Finland skulle det handla om produktion av det ryska vaccinet. Det har diskuterats med näringsminister Mika Lintilä och frågan går vidare inom Näringsministeriet.

Statsminister Sanna Marin ville inte koppla ihop frågan om det ryska vaccinet med behandlingen av oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyi.

- Vi behöver alla vaccin som är effektiva och säkerhetsgodkända av den europeiska myndigheten. Vi måste bli av med pandemin. Det här är inte en politisk fråga, sa Sanna Marin.

Här kan du läsa vår liverapportering från presskonferensen:

Diskussion om artikeln