Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg och Lojo vill minska på stödet till Novago - bolaget ska undersöka vad det kan leda till

Från 2021
50 euros sedlar
Bildtext Raseborg och Lojo vill inte längre betala lika mycket som tidigare till Novago företagsutveckling.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Raseborgs stad vill minska sin finansiering av Novago företagsutveckling med drygt 62 000 euro. Novagos styrelse ska nu undersöka hur man kunde minska på kostnaderna.

Novago är ett bolag som erbjuder rådgivning och vägledning åt företag. Bolaget ägs av Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå och Lojo.

I Sjundeå är man nöjd med Novagos hjälp till företagen. I fjol valdes Novago till årets företag i Sjundeå.

Raseborg och Lojo missnöjda

Men i Raseborg och Lojo är tongångarna annorlunda.

Raseborgs stad betalar betalar cirka 250 000 euro per år till utvecklingsbolaget. Fullmäktige har beslutat att stödet ska minska med drygt 62 000 euro.

Lojo stad betalar cirka 450 000 euro per år till Novago och där har fullmäktige beslutat att minska stödet med 100 000 euro.

Det här ledde till att Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist och Lojos stadsdirektör Mika Sivula skickade ett brev till Novago och bad om en extra bolagsstämma. Den hölls i går (4.3).

Planer ska presenteras på nästa bolagsstämma

Då beslöts att Novagos styrelse får i uppdrag att utarbeta olika planer på hur man kunde minska på kostnaderna i enlighet med städernas beslut.

Det ska också finnas en tidsplan för det här och utredas hur en minskning av kostnaderna påverkar bolaget. Det här ska sedan presenteras på bolagsstämman som troligtvis hålls i maj.

"Bolaget borde koncentrera sig på att stöda företag"

Ragnar Lundqvist förklarar att Raseborgs stad vill minska på kostnaderna eftersom det är en del av stadens sparpaket.

Beror det också på att Raseborg anser att Novago inte levererat det man förväntar sig?

- Nej, det skulle jag inte säga. Men bolaget borde koncentrera sig på att stöda företag, nyföretagsverksamhet och generationsväxlingar.

Koncentrerar sig Novago på fel saker nu?

- Det finns en del extern finansiering för projekt som förvisso på något sätt stöder företagsamhet, men man borde koncentrera sig mera på att stöda företag. Projekten binder en del av kommunernas finansiering eftersom alla projekt också har en egen finansieringsdel som då tas av kommunernas finansiering.

Diskussion om artikeln