Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är spridningen utom all kontroll i Estland – landets nya coronastrategi innebär stängda veckoslut och öppet på vardagarna

Från 2021
Uppdaterad 07.03.2021 14:12.
Stängd dörr till ett café i Tallinn som tvingas hålla stängt på grund av coronaläget.
Bildtext Kom tillbaka på måndag! I Estland får man nu bara fika privat eller utomhus under veckosluten.
Bild: Gustaf Antell

Majoriteten av esterna har nu insett att läget är kritiskt, enligt en färsk opinionsundersökning.

I söndagens uppdatering från hälsovårdsmyndigheten Terviseamet är incidensen 1309 per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Andelen positiva covid-19-test under det föregående dygnet rapporterades vara 20 procent. Under samma dygn avled nio personer i sviterna av covid-19.

Under en 24-timmarsperiod på torsdag och fredag dog fjorton personer, vilket är rekordmånga för Estland.

I Tallinn är sjukhusens corona-avdelningar så gott som fulla - över nio av tio platser är upptagna. Sjukhuset i Rakvere 100 kilometer öster om Tallinn är fullt och tar inte emot nya patienter just nu.

Varför utvecklingen i Estland har gått så brant mot det sämre går inte entydigt att precisera, men restriktionerna här är fortfarande liberala.

I grafiken ovan ser vi att Lettlands kurva länge påminde om Estlands, men där har begränsningarna varit strängare och de har övervakats.

Först i fredags presenterade regeringen ett lagförslag som ska ge polisen rätt att bötfälla personer som bryter mot reglerna.

Om folk inte minskar antalet kontakter kommer inte smittspridningen att minska

― Tanel Tenson, professor i antimikrobiell teknik, Tartu universitet

Ännu för en vecka sedan hade Estland väldigt få restriktioner och de flesta levde ett ganska obegränsat liv. Det var främst nattlivet som var stängt, men restauranger, teatrar och biografer var öppna.

Från och med i onsdags är restriktionerna lite strängare. Restaurangerna får inte ha kunder i lokalen efter klockan 18 och kultur- och nöjesinrättningarna är helt stängda.

Simhallar och spa-anläggningar får inte hålla öppet och gym får inte ordna gruppträningar. All icke-professionell grupp- och lagidrott har förbjudits.

I köpcenter råder munskyddstvång och de får inte erbjuda trådlöst internet åt sina kunder. Rekommendationerna att alla ska använda munskydd inomhus och hålla avstånd till varandra betonas tydligare.

Munskyddstvång gäller för övrigt i alla offentliga inomhusutrymmen.

I onsdags skärptes reglerna ytterligare, men bara för veckosluten. Caféer och restauranger får endast sälja hämtmat och -drycker och alla butiker måste stänga, undantaget apotek och livsmedelsaffärer.

En kund utan munskydd i kötthallen på Balti Jaama Turg i Tallinn.
Bildtext Under veckoslutet är det bara livsmedelsbutikerna och apoteken som håller öppet.
Bild: Gustaf Antell

Inom regeringen råder delade meningar om hur stränga restriktioner som behövs. Premiärminister Kaja Kallas och hennes nyliberala Reformparti vill inte beskära invånarnas frihet alltför mycket.

Kallas har betonat att det är på arbetsplatserna viruset sprids och att regeringen inte kan förbjuda arbetande människor att gå till jobbet.

– Om läget inte blir bättre måste vi vara beredda på att använda alla möjliga metoder, sa hon ändå in en intervju för rundradiobolaget ERR i torsdags.

Inom det andra regeringspartiet Centern skulle många vilja konstatera undantagsförhållanden så fort som möjligt. Den falangens starkaste namn är Tallinns borgmästare Mihhail Kõlvart.

– Vad väntar vi på? Ska vi införa nya begränsningar varje vecka eller ska vi genast säga som det är. Vi har en kris och utropar att undantagsförhållanden råder och inför en lockdown.

Kallas svarade att lagarna har uppdaterats och i dag kan regeringen redan utfärda alla de förordningar som då krävde undantagsförhållanden.

Oron ökar i samhället

En färsk opinionsundersökning gjord av företaget Turu-uuringute AS visar att attityderna till regler och restriktioner har blivit betydligt mer positiva under de senaste veckorna.

I slutet av februari ansåg 82 procent av den estnisk-språkiga majoriteten att läget är kritiskt. I början av februari, då incidensen låg kring 540, var motsvarande siffra 61 procent.

Bland den icke-estniskspråkiga delen av befolkningen (i första hand ryskspråkiga invånare) anser 58 procent att läget nu är kritiskt. För en månad sedan tyckte 34 procent det.

I början av februari ansåg bara 10 procent att restriktionerna absolut borde skärpas. I slutet av förra veckan var de 28 procent.

Sammanlagt är fler än tre av fem positivt inställda på strängare regler.

Experterna är inte helt nöjda med regeringens mjuka linje

Estlands vetenskapliga råd, där landets ledande experter sitter, har föreslagit vissa åtgärder som regeringen åtminstone hittills inte har godkänt.

Bland annat rekommenderar det att restauranger också på vardagarna bara får sälja hämtmat, att skolorna inför snabbtest för att testa om eleverna bär på coronaviruset och att 2+2-regeln ska gälla också utomhus.

2+2-regeln innebär att man bara får röra sig parvis och bör hålla två meters avstånd till andra.

Skylt som uppmanar kunder att hålla två meters avstånd till varandra på dörren till köttsalen i Balti Jaama Turg i Tallinn.
Bildtext Håll två meters avstånd till andra om du vill handla i kötthallen här.
Bild: Gustaf Antell

Klockan 14.10 uppdaterades uppgifterna från Terviseamet till söndagens färska statistik, tidigare var det lördagens siffror som presenterades.

Diskussion om artikeln