Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trött på att sitta inne i vårsolen? Här hittar du utegymmen i Östnyland

Från 2021
Yle Östnyland testar utegym - Spela upp på Arenan

Nu under coronapandemin är det svårare eller rentav omöjligt att träna på gym inomhus, men som tur är har vi många utegym i regionen.

Här får du tips på vilka utegym det finns i din kommun, och vad du kan göra vid dem.

Information om var det finns platser för näridrott eller utemotion med någon sorts gymredskap hittas på kommunernas webbplatser, men där finns inte alltid alla utegym uppräknade.

Om du vill se en karta över var olika sorters idrottsplatser finns, både utomhus och inomhus, så kan du också gå in på webbplatsen Lipas.fi.

Det är en landsomfattande databas för offentliga finländska idrottsplatser som det går att söka i enligt olika kategorier och olika kommuner.

Inte heller där finns riktigt all information med, så för säkerhets skull ringde vi runt till kommunerna och kollade om de har någonting skoj på gång som ännu inte hunnit ut på nätet.

Om du inte har ett färdigt träningsprogram att utgå från, eller om du känner för lite omväxling, så kan du till exempel testa alfabetsgympan som idrottstjänsterna i Lovisa gjort upp.

Vid utegymmen finns ofta någon sorts bilder eller anvisningar för hur de olika ställningarna och redskapen kan användas.

Borgå:

På Borgå stads webbplats finns en bra lista över utegymmen i kommunen samt vilka redskap de har och var de finns. Vi listar därför inte Borgås utegym separat i artikeln.

Stadens idrottsplatsmästare Pasi Liitiäinen berättar att det dessutom finns enstaka gymredskap utspridda längs med vissa motionsleder, till exempel vid Humla och Kerko motionsspår samt vid leden mellan Kokon och Hammars.

Också längs Jonasbackens motionsspår finns enstaka ställningar för till exempel armhävningar och magmuskelövningar.

Liitiäinen tipsar också om konditionstrapporna i metall som leder från Kokon siminrättning till platsen för utemotion.

- De är planerade så att avståndet mellan trapporna är lite högre. Då går det att göra hoppträning lite effektivare, säger Liitiäinen.

Han har märkt att många Borgåbor upptäckt platserna för utemotion under coronatiden.

- Människor uppskattar motionsplatserna mer nu, säger Liitiäinen.

Stegmarkör i konditionstrappan.
Bildtext Konditionstrappan i Kokon var mycket populär efter att den öppnades i fjol. Förutom den finns det också en mindre trappa nära utegymmet i Kokon.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lovisa:

I Lovisa finns en hel del utegym, vissa ganska nya. Det är antagligen också orsaken till att alla inte ännu finns på stadens webbplats.

När vi ringer upp idrottsinstruktör Karolina Hovi räknar hon upp följande platser:

 • Seniorparken i korsningen av Ågatan och Östra Tullgatan i centrum av Lovisa. Här finns fem olika gymapparater.

  Parken är byggd 2009 och redskapen börjar bli slitna.

  I år ska Ehrensvärdsstigen, strandvallen och Åsen sammanlänkas med en ny friluftsled. Då ska också seniorparken förnyas och flyttas närmare Generalshagens skola och travbanan.

 • Valkom närmotionsplats, Långängsvägen 62. Här finns tre olika gymapparater.
 • Utegymmet vid Lovisavikens skola är en av stadens nyaste platser för utemotion. Här finns åtminstone sex olika gymredskap, till exempel maskiner för crosstraining och skidåkning, en bänk för magmuskelövningar och ett tai chi-hjul där man kan öva rörlighet för axlarna.
 • Uppe på Kvarnåsen i centrum, där det gamla vattentornet tidigare stod, finns ett ganska nytt utegym med olika redskap för att träna bland annat mag- och ryggmuskler.

  En bit ifrån utegymmet, närmare den röda kvarnen, finns ett separat litet ställe med olika redskap för att träna balansen. Att gå upp för trätrappan till åsen fungerar bra som uppvärmning.

En kvinna i pink mössa och mörka kläder tränar ryggmuskler på en träställning utomhus. Det är snö på marken. I bakgrunden finns andra ställningar.
Bildtext Reportern testade utegymmet uppe på Kvarnåsen.
Bild: Yle / Mira Bäck
 • I Tessjö, vid Tavastasvägen nära Tasiagården, finns ett utegym med flera redskap, bland annat crosstrainer och ett vridhjul.
 • Forsby näridrottsplats, Forsövägen 3. Här finns åtminstone 3 olika gymredskap (rodd, benpress och ett tai chi-hjul).
 • Seniorparken i Liljendal, Herrgårdsvägen 29 (vid det gamla kommunhuset).
 • Näridrottsplatsen vid Bruket i Strömfors, Parkallén 1. Här finns bara en armhävningsbänk, men enligt Hovi är fler redskap på väg.

Lovisas chef för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson berättar att det funnits ganska långt gångna planer på att bygga ett utegym i Isnäs.

Tyvärr ströks utegymmet ur budgeten 2020 på grund av stadens sparbehov, och det fanns inte pengar för projektet i år heller.

Sibbo:

Också i Sibbo hittar vi flera utegym med olika sorters redskap.

 • Ett utegym finns bredvid friluftsvägen vid Tasträsket, nära Tasträsk gård. Närmaste parkering finns vid Pyrolavägen nära Tasträsk simstrand. Platsen syns på Söderkulla friluftskarta.
 • Ett utegym med olika redskap, så som räck och stubbar för balansövningar, finns vid Söderkulla idrottsplan på adressen Söderkulla skolväg 7.
 • Vid Söderkulla friluftsväg finns ett utegym med sex olika redskap, bland annat bänkar för att öva mag- och ryggmuskler, en bänkpress och en ställning för armhävningar.

  I närheten, invid parkeringsplatsen (Söderkullavägen 732) finns också en motionstrappa med 81 trappsteg.

 • Näridrottsplatsen invid Nickby Hjärta, Stora Byvägen 12. Här finns flera olika sorters ställningar och redskap.
Olika ställningar och gymredskap i snön utanför en grön byggnad.
Bildtext Utegymmet vid Nickby Hjärta. Förutom olika sorters ställningar finns också en gunga. Det finns också instruktioner för hur ställningarna kan användas.
Bild: Yle / Mira Bäck
 • Vid friluftsvägarna i Nickby finns två områden med olika ställningar där man kan träna rygg-, ben- och armmuskler. Utegymmen finns vid den upplysta konditionsbanan och på Ribacken nära Nickby gård.

  Tidens tand har gnagt på träställningarna och Ribackens redskap ska därför förnyas i sommar.

 • Vid Tallmo näridrottsplats, mellan Tallmobågen och Satotalmavägen, finns ett utegym med olika klätterställningar och redskap.

Mörskom:

Mörskom har en näridrottspark vid Ämbetsvägen 6. Utegymmet förnyades helt sommaren 2018.

Där finns nu tre stepbrädor på olika höjd, en bänk för magmuskelövningar, en balansbom och en ställning där man kan göra olika sorters armmuskelövningar eller klättra på en repstege.

Idrottsinstruktör Anna Sgouveakos berättar att utegymmet var i ivrig användning förra våren då coronaviruset stängde ner samhället.

"Vi förväntar oss traditionell motionsiver också till den här våren, bara stängerna lite värms upp och vädret tillåter", skriver Sgouveakos per e-post.

Pyttis:

Just nu finns det ett fungerande utegym i Pyttis, på näridrottsplatsen vid Huutjärven koulu.

Där finns åtminstone en motionscykel, roddmaskiner, en ellipsmaskin, benpressar, maskiner för att öva bröstmuskler samt ställningar och bänkar för magmuskelövningar.

Flera gymredskap utomhus på en sandplan. Närmast i bild en stepper-maskin.
Bildtext Så här ser utegymmet vid Huutjärven koulu ut.
Bild: Pyttis kommun

Siiri Kinnunen som är koordinator för idrottstjänsterna i kommunen skriver via e-post att det också finns planer på att förnya utegymsutrustning invid konditionsbanan i Huutjärvi.

"Dessutom funderar vi på att grunda naturgym. I idrottstjänsternas utvecklingsenkät som gjordes för ett år sedan kom önskemål om fler utegym", skriver Kinnunen per e-post.

Tanken med naturgym är att man kan träna i naturen och använda sådant som hittas i omgivningen; trädstammar, grenar och stenar. Meningen är att sätta upp instruktioner med bild som visar hur man kan göra olika övningar.

Kinnunen länkar till föreningen Suomen latus webbplats (på finska) där de visar exempel på hur man kan träna ute i naturen.

Lappträsk:

Enligt tekniska direktören i Lappträsk, Kristiina Tikkala, finns det inga utegym i kommunen. Sådana finns inte heller i planerna, åtminstone inte för det här året.

Med lite fantasi går det förstås att träna var som helst, också utan redskap.

Varför inte ge sig ut på skogspromenad och samtidigt passa på att skapa sitt eget naturgym: göra armhävningar mot någon stubbe, eller göra marklyft med en sten?

Det tipsade en östnylänning om i fjol då vi frågade hur era träningsvanor ändrats i och med coronapandemin.

Diskussion om artikeln