Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjöbevakningen: Håll er borta från isen

Från 2021
En skylt som varnar för svag is.
Bildtext På vissa ställen finns skyltar som varnar för svaga isar – på andra ställen måste man själv inse att isläget är dåligt.
Bild: Julia Sieppi

Inför helgen avråder Västra Finlands sjöbevakning människor från att bege sig ut på isen. Under veckan har redan två personer drunknat på havsområdets svaga isar.

Njut av vårvintern, men gör det på land. Ta inte risken att bli en del av den dystra statistiken, skriver Sjöbevakningen på Twitter.

I dag sjönk en person genom isen med en fyrhjuling norr om Björneborg där isläget ställvis är riktigt dåligt. Han kom på egen hand upp ur vaken, men trillade i en gång till. Lyckligtvis kom han upp än en gång och kunde larma hjälp, uppger Sjöbevakningen.

Tidigare veckan gick en man genom isen och drunknade utanför Rosala. Då räddningsenheterna anlände till platsen hade mannen varit under ytan redan länge och kunde inte räddas.

En annan person omkom efter att ha gått genom isen med sparkstötting i Sibbo. Isen var svag och strömmarna kraftiga och virvlande.

– Isen är väldigt oförutsebar, och därför kan man säga att det handlar om ett lotteri utan vinnare om man rör sig på isen, konstaterar Västra Finlands sjöbevakning.

Diskussion om artikeln