Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beslut väntas på lördagen: Kommunalvalet kan flyttas till juni

Från 2021
Uppdaterad 06.03.2021 09:24.
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har sagt att tröskeln för att flytta kommunalvalet är hög.
Bild: Jussi Koivunoro / Yle

Kommunalvalet kan senareläggas till juni. Partierna fortsätter diskutera frågan i dag lördag och ett beslut väntas under dagen.

Det är riksdagspartiernas partisekreterare som har i uppdrag att nå en överenskommelse om tidpunkten för valet. De diskuterade frågan under fredagen tillsammans med representanter för Justitieministeriet. Mötet fortsätter i dag lördag.

Enligt Yles uppgifter diskuteras tre alternativ:

  • Hålla valet som planerat i april
  • Flytta valet till juni
  • Flytta valet till hösten

Enligt Yles uppgifter har Justitieministeriet föreslagit att valet inte hålls den 18 april utan att det skjuts upp till juni.

Det uppges fortfarande råda en viss tveksamhet om saken bland en del riksdagspartier.

För en vecka sedan var partisekreterarna eniga om att valet hålls enligt ursprunglig tidtabell.

Justitieminister Henriksson har talat för val i april

Enligt nyhetsbyrån STT överraskade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) partisekreterarna genom att strax före fredagens möte ta upp frågan om att flytta valet.

Henriksson har själv tidigare låtit förstå att tröskeln för ett flyttande av valet är mycket hög. Senast i torsdags sa Henriksson i programmet A-talk att utgångspunkten är att valet hålls i april.

- Själv utgår jag från att vi strävar efter att hålla valet den 18 april. Justitieministeriet har tillsammans med Hälsomyndigheten THL gjort ett stort arbete för att försäkra sig om att röstandet är tryggt från hälsosynpunkt, sa Henriksson i programmet.

Hon tillade att det kan bli nödvändigt att flytta valet i ett förvärrat läge med omfattande begränsningar av människors rörelsefrihet.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah sa i A-Talk att hon hoppas att den planerade tre veckors nedstängningen gör att valet kan hållas i april.

I samma program i torsdags efterlyste statsminister Sanna Marin (SDP) ett snabbt beslut som man sedan står fast vid.

Sannfinländarna: Onödigt att flytta på valet

Simo Grönroos, Sannfinländarnas partisekreterare, säger till Yle att hans parti anser att det inte finns någon orsak att flytta på valet.

Enligt Grönroos ordnas det val i många länder där virusläget är sämre än vad det är i Finland.

Den samlingspartistiska publikationen Verkkouutiset rapporterar att Samlingspartiets partistyrelse håller ett extra möte på lördagsmorgonen om tidpunkten för valet.

STT: Motiveringen är lugnare läge i juni

Det var Iltalehti som först presenterade nyheten om förslaget att valet senareläggs.

Enligt STT skulle motiveringen vara att läget underlättas i juni då allt fler är vaccinerade och då virusspridningen antagligen inte är lika omfattande som nu.

Ett eventuellt förflyttande av valet har diskuterats allt flitigare i takt med det försämrade coronaläget.