Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaapo Kähkönen fortsätter övertyga i Minnesotas mål – satte nytt klubbrekord efter sjätte raka segern

Från 2021
Uppdaterad 06.03.2021 09:33.
Kaapo Kähkönen räddar ett skott mot Arizona.
Bild: AFP / Lehtikuva

Med 24 räddningar ledde Kaapo Kähkönen Minnesota till seger mot Arizona. Kähkönen satte samtidigt nytt klubbrekord för en rookiemålvakt. Han gjorde några stora räddningar vid viktiga lägen, säger Minnesotas tränare Dean Evason.

Kevin Lankinen har varit det stora utropstecknet på målvaktsfronten i vinter, men vid sidan om VM-hjälten gör Kaapo Kähkönen också en otroligt bra säsong.

Kähkönen har fått en stor roll i Minnesota och verkligen tagit chansen. Han statistik är imponerande och i nattens 5–1-seger över Arizona gjorde Kähkönen en stormatch.

Han höll nollan i de två första perioderna men i början av den sista tvingades han kapitulera för första och enda gången. Endast Clayton Keller lyckades överlista Kähkönen som gjorde 24 räddningar i segern.

Nattens triumf var Kähkönens sjätte raka i Minnesotas mål och det är samtidigt nytt klubbrekord för en rookiemålvakt. I de sex senaste matcherna har han en räddningsprocent på 93,9. Totalt har Kähkönen vunnit nio av de tretton matcher han spelat i vinter.

– Han gjorde några stora räddningar vid viktiga lägen. De hade chansen att komma tillbaka in i matchen och få momentum, men Kaapo stoppade skotten, säger Minnesotas tränare Dean Evason efter matchen.

Läcker passning av Kaprizov

Kirill Kaprizov fortsätter att ösa in poäng för Minnesota och i nattens match stod han för två passningspoäng.

Hans andra framspelning var en riktig pärla där han grundlurade Arizonas försvar och målvakten Antti Raanta med en passning bakom ryggen. Nick Bjugstad fick öppet mål och kunde enkelt peta in pucken.

– Kirill hittar alltid på något nytt och vi borde inte bli förvånade, säger Evason.

NHL-debut för Kupari

Rasmus Kupari blev den 51:a finländska spelaren i NHL den här säsongen då han debuterade för Los Angeles Kings. Kupari draftades sommaren 2018 men skadebekymmer har gjort att debuten fått vänta.

Men i natt klev han alltså in på isen för första gången och spelade mot St. Louis. Kupari spelade drygt tio minuter och sköt ett skott på mål. Kings förlorade matchen med 2–3 efter förlängning.

– Tyvärr blev det en förlust men vår kedja gjorde en hel del bra. Det är ett snabbare tempo i NHL och spelarna är smartare, säger Kupari som spelade i fjärdekedjan tillsammans med Adrian Kempe och Trevor Moore.

– Den här dagen kommer jag aldrig att glömma. Jag är tacksam för allt stöd som jag fick av alla spelare och tränarstaben.

Resultat:

Boston – Washington 5–1

Chicago – Tampa Bay 4–3 efter straffar

Colorado – Anaheim 3–2 efter förlängning
COL: Joonas Donskoi 0+1, +2, 13:58
COL: Mikko Rantanen 0+0, +/-0, 21:26
ANA: Jani Hakanpää 0+0, +1, 19:15

Arizona – Minnesota 1–5
ARI: Antti Raanta 22/27 räddningar
MIN: Kaapo Kähkönen 24/25 räddningar

Los Angeles – St. Louis 2–3 efter förlängning
LAK: Olli Määttä 0+0, +/-0, 15:17
LAK: Rasmus Kupari 0+0, +/-0, 10:07
STL: Niko Mikkola 0+0, +/-0, 14:49
STL: Ville Husso 28/30 räddningar

San Jose – Vegas 4–5 efter förlängning

Diskussion om artikeln