Vägglöss på Teneriffa, mögel i Singapore – du kan ha rätt till ersättning för problem på semestern
Konsumenttvistenämnden har för första gången dömt researrangörer till ersättning för immateriella problem på semestern – det handlar om fall då bagage är på villovägar och då vägglöss och mögel i hotellrummet förstör semestern för resenärerna.
Nämndens ordförande Pauli Ståhlberg påpekar ändå att ersättningar för förstörd semester av sådana här orsaker sällan ersätts. Besvikelse och irritation över att semestern inte blev som man hoppats räcker sällan för ersättning, utan det ska handla om mer grundläggande fel i resan.
– Ersättning kan krävas då det finns objektiva skäl till att resan blev förstörd, säger Ståhlberg.
Ersättningarna i allmänhet små
Rätten till ersättning baserar sig på ett EU-lagpaket om paketresor. Ersättningarna som kan komma i fråga är små – cirka 100 euro per person.
Researrangören kan tvingas betala ersättning till kunden om hen drabbas av matförgiftning i hotellets restaurang eller om hen måste tillbringa en del av semestern i karantän på hotellrummet.
Vägglöss på Teneriffa
Till de fall som Konsumenttvistenämnden nu fattat beslut om hör bland annat vägglöss på ett hotell på Kanarieöarna.
En fyrapersoners familj drabbades av vägglöss under sin semesterresa till Teneriffa i maj 2019. Familjen var inkvarterad i ett fyrstjärnigt hotell i två veckor. Under resan fick familjen tiotals lössbett och fick också vägglöss med sig hem i bagaget.
Vägglössen ledde till kliande hud och sömnlösa nätter. Efter den första semesterveckan fick familjen byta rum i samma korridor på hotellet, men ångesten och sömnlösheten fortsatte.
På grund av vägglössen måste en del av familjens bagage desinficeras varvid en del av tillbehören tog skada eller försvann.
Familjen upplevde att deras semester blev förstörd och krävde en ersättning på 3 400 euro av researrangören Tjäreborg.
Men Tjäreborg erbjöd familjen 30 procent av resans pris, eller 850 euro. Researrangören menade att förekomsten av vägglöss på ifrågavarande hotell hör till undatagen och att hotellet agerat på bästa möjliga sätt då det erbjöd familjen ett nytt rum.
Konsumenttvistenämnden var på samma linje som Tjäreborg – 30 procent av resans pris är en rimlig ersättning – men nämnden ansåg också att familjen bör ersättas för förlorat och skadat bagage med 200 euro. Vidare bör varje familjemedlem få 100 euro var i ersättning för att semestern inte motsvarade förväntningarna.
Fukt i hotellrum i Singapore
Ett annat fall handlar om ett par som reste till Singapore sommaren 2019. Enligt paret var hotellrummet på det trestjärniga hotellet svårt mögelskadat, och de ansåg att rummet inte motsvarade hotellklassificeringen.
Under det första dygnet bytte paret rum på samma hotell tre gånger, men mögelproblemen fortsatte. Slutligen beslöt paret sig för att söka sig ett annat boende på egen bekostnad.
De klagade på andnöd, kliande ögon, rinnande näsor och svullnad. Problemen ska ha fortsatt också efter hemkomsten. De menar också att de lämnats vind för våg i storstaden Singapore.
Paret krävde 1 200 euro i ersättning av Aurinkomatkat för att de tvingades byta hotell och hela resekostnaden på 2 400 euro för att resan inte utföll som de hade hoppats.
Aurinkomatkat gick med på att ersätta paret med 570 euro.
Konsumenttvistenämnden säger i sitt utslag att reklambilderna ofta ser bättre ut än i verkligheten, och att det inte finns någon klar regel för vilka krav man kan ställa på ett trestjärnigt hotell.
Enligt nämnden verkade det finnas fukt i hotellrummet och bristfällig luftkonditionering, och man slår fast att paret är berättigat till 65 euro var för de olägenheter fukten förorsakade.
Bagage på villovägar
I ett tredje fall där nämnden gett sitt utslag handlar det om en barnfamilj som fick sitt bagage först i slutet av semesterresan.
Familjen på fem personer reste till Grekland i juni 2019. För resan, som totalt kostade 4 900 euro, hade de införskaffat bland annat snorklingsutrustning.
Bagaget försvann på vägen och nådde familjen först den sjätte semesterdagen. Då hade familjen redan köpt ny utrustning och också annat som behövdes.
Familjen krävde en ersättning på 1 200 euro för alla de olägenheter den hade på grund av det försvunna bagaget. Hela semestern ska ha gått åt till att ordna med ny utrustning och till att utreda var kappsäckarna fanns.
Researrangören Aurinkomatkat konstaterade att den inte bär ansvar för bagaget under resan – det är flygbolagets ansvarsområde.
Konsumenttvistenämnden ger familjen delvis rätt: På grund av bagageförseningen motsvarade inte resan det som lovats.
Familjen kunde enligt nämnden ändå inte i tillräckligt hög grad påvisa att det försvunna bagaget skulle ha lett till en allvarlig olägenhet, eftersom all utrustning gick att ersätta på semesterorten. Aurinkomatkat uppmanas ersätta familjen med 490 euro.
Artikeln är en översättning av Yles artikel Kuluttajariitalautakunta: Luteiden pilaamasta matkasta saa korvausta lomanautinnon menetyksestä, hotellin home-epäilystä ei av Marjatta Rautio i bearbetning av Sara Langh.