Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi vill kunna fira med gott samvete" – oavsett om det blir stor fest eller inte kommer Elin och Anna gifta sig i sommar

Från 2021
Uppdaterad 08.03.2021 10:34.
Elin Hägglund och Anna Björklöf.
Bildtext Elin Hägglund och Anna Björklöf ska gifta sig i sommar. Men om festen blir som de har tänkt sig är oklart.
Bild: Arash Matin / Yle

Svårt för par att planera bröllop till sommaren

5:46

Även om sommaren känns långt i framtiden börjar tiden vara knapp för de som tänkt ordna stor bröllopsfest i år. Men hur tänker de par som som nu sitter och väntar på sin stora dag? Många blir allt mer fundersamma i takt med den allt dystrare coronastatistiken.

I mitten av juni, det vill säga om tre månader, ska Åboborna Elin Hägglund och Anna Björklöf gifta sig. Att gifta sig sommaren 2021 har länge varit planen och bröllopet är så gott som färdigplanerat. Men nu skuggas den stundande dagen av coronaorosmoln. Kommer det vara möjligt att samlas till stor fest i juni eller inte?

– Vi håller just nu och funderar på om vi kommer kunna ha vårt bröllop i sommar eller inte. Förra sommaren då vi började planera bröllopet litade vi på att den här sommaren skulle se bättre ut. Men nu ser det osäkert ut igen, säger Hägglund.

Björklöf säger att man vant sig att leva med coronan och den osäkerhet det innebär. Man kan inte så mycket åt det.

– Vi vill trots allt kunna fira med gott samvete och så att det känns bra. Vi vill inte oroa oss över att någon eventuellt blir sjuk. Om det inte går, så går det inte, säger Björklöf.

Elin Hägglund och Anna Björklöf.
Bild: Arash Matin / Yle

Paret försöker nu ta det lugnt och följa med läget. Tidigare under veckan fick de ett meddelande av festplatsen de hyrt.

– De undrade hur vi har tänkt göra med planerna. Vi har nu bestämt att vi avvaktar och bestämmer hur vi gör en månad innan bröllopet, säger Hägglund.

Planen är att ordna ett bröllop med kring 65 gäster och så gott som alla förberedelser är redan klara. Festplats, mat, fotograf, kläder, liveband – allt är klart för fest i juni.

– Blommorna är det enda som fattas! konstaterar Björklöf.

Många flyttar sina planerade bröllop

Coronasituationen har igen blivit betydligt osäkrare i Finland och igen står vi inför ett liknande läge som förra våren. Med en mild tre veckors nedstängning hoppas regeringen kunna stävja smittspridningen i landet och förhoppningen är att sommaren ska bli ett lättare liv för alla finländare igen.

Förra sommaren var det många brudpar som valde att skjuta upp sina inplanerade bröllop och många hade höga förhoppningar på den här sommaren.

Händer knäpper igen en brudklänning i ryggen.
Bild: Miikka Varila / Yle

Vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, har brudpar dagligen tagit kontakt för att flytta eller inhibera vigslar. Under våren 2020 var det många som flyttade sina bröllop från början av sommaren till hösten samma år. Och nu ser situationen liknande ut igen. Majoriteten av alla par har flyttat sina bröllop med ungefär ett halvår. Stränga restriktioner gör det svårt att planera bröllop och de flesta vill fira sin dag med fler än tio gäster på plats.

Svårt blir det om alla ska hålla ett avstånd på två meter från varandra.

Att vigseldatum flyttas och inhiberas är i sig inte ett främmande fenomen – det sker också under vanliga omständigheter i och med att bokningar oftast görs ett år på förhand. Under det året kan livet överraska på många sätt och planer förändras. Däremot har osäkerheten som coronakrisen medfört klart ökat på flyttade vigslar.

Giftermål blir det i år oavsett – med eller utan fest

Både Björklöf och Hägglund är överens om att det blir en stor bröllopsfest endast om det känns tryggt och bra. Men vad krävs för att det ska kännas okej med fest igen?

– Det skulle vara bra om vaccineringarna skulle komma bättre igång, att fler skulle vara vaccinerade. Dessutom måste det såklart vara tillåtet enligt restriktionerna att ha större tillställningar, säger Hägglund.

Elin Hägglund och Anna Björklöf.
Bild: Arash Matin / Yle

– Nu då bröllopet närmar sig har jag börjat fundera mer hur bröllopet rent praktiskt ska fungera. Men svårt blir det om alla ska hålla ett avstånd på två meter från varandra. Och vi borde säkert börja bunkra upp med handsprit snart, säger Björklöf.

Kan ni tänka er att ordna ett bröllop där alla bär munskydd och sitter med två meters avstånd från varandra?

– Nej, då tar vi och skjuter upp det med ett år. Vi vill bara ordna bröllopet om det faktiskt går att ordna ganska normalt. Ifall det inte går gifter vi oss småskaligare, vi vill ändå gifta oss i år. Festen får bli nästa år, eller då det går, säger Hägglund.

Bröllopstårta
Bild: WWW.EUGENELUCKY.COM

Diskussion om artikeln