Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunalvalet skjuts upp – THL:s dystra epidemirapport avgörande

Från 2021
Uppdaterad 06.03.2021 16:02.
anna-maja henriksson
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) höll presskonferens.
Bild: Lehtikuva

I dag kom beskedet att kommunalvalet skjuts fram från den 18 april till den 13 juni. Orsaken är coronaläget som kan bli allvarligare under våren, vilket skulle äventyra valet.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson sa vid en presskonferens på lördag eftermiddag att Institutet för hälsa och välfärds dystra gårdagsrapport var avgörande.

Henriksson sa att det tekniskt sett nog skulle gå att ordna valet i april, men läget förändrades radikalt i går.

Myndigheternas prognos: Tusentals nya fall per dag i april

Henriksson hänvisar till institutets analys av epidemins framfart. Den 18 april kan coronafallen, enligt dem, ligga mellan 2 600 och 11 200 fall per dag – den uppgiften avgjorde saken, säger Henriksson.

– I går morse då jag gick på jobb, trodde jag ännu att valet ska hållas i april, men rapporten förändrade allt.

I juni förväntas coronaläget ha lugnat ner sig – då är också många medborgare vaccinerade, konstaterade ministern.

En annan orsak som ligger bakom beslutet att skjuta upp valet är dess legitimitet. Om folk är rädda för att gå och rösta kan valets legitimitet äventyras, sa Henriksson.

– Valet kan alltså misslyckas om det hålls i april.

Ministern konstaterade att vi måste lita på våra hälsomyndigheter: Om institutet förutspår att epidemiläget försämras måste vi lita på det.

Varför inte val i höst?

Svenska Yles reporter Johan Ekman frågade varför man valde just juni och inte till exempel hösten.

Henriksson svarade att på det här sättet går de förberedelser inför valet som redan gjorts inte till spillo. Ett val i höst skulle leda till att mycket av arbetet måste göras på nytt.

Henriksson fick svara på kritik

Som ett svar på Sannfinländarnas kritik mot beslutet att skjuta upp valet svarade Henriksson att vi i Finland måste utgå från läget här, och inte på hur det är någon annanstans i världen.

Sannfinländarna har bland annat sagt att man nog på annat håll i världen ordnar val – trots pandemin.

Samlingspartiets unga har för sin del krävt Henrikssons avgång om valet skjuts upp. På det svarade ministern att coronan inte försvinner från vårt land bara för att hon skulle avgå.

Kandidatlistorna kan kompletteras senare, och de listor som redan lämnats in står fast, sa ministern. Längre tid reserveras också för förhandsröstningen. De ska gå att förhandsrösta mellan den 26 maj och den 8 juni. Detaljerna finslipas av partisekreterarna, sa ministern.